Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Renault χάρισε την Avtovaz (μητρική της Lada) στο ρωσικό ινστιτούτο NAMI έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ρουβλιού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, η Renault προχώρησε στην μεταβίβαση όλων των μετοχών της (ποσοστό 68%) από την Avtovaz, στον κορυφαίο επιστημονικό οργανισμό της χώρας που ειδικεύεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters, η τιμή εξαγοράς ήταν συμβολική στο ένα ρούβλι, ενώ παράλληλα με αυτή τη κίνηση, και το εργοστάσιο της Renault στην Μόσχα, θα πουληθεί επίσης στο ρωσικό κράτος.

Το NAMI που μετρά πάνω από 100 χρόνια παρουσίας στον χώρο έχει τον πρώτο λόγο στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ρωσία, ενώ η Renault θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει ξανά την Avtovaz μετά από πέντε χρόνια. Βέβαια, όπως πρόλαβε να δηλώσει ο Ρώσος Υπουργός Εμπορίου, εάν μέσα σε αυτά τα χρόνια γίνουν επενδύσεις και η εταιρία αυξήσει την αξία της, τότε η επαναγορά θα γίνει με νέους όρους και αυξημένη τιμή.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε μαζική έξοδο από τη Ρωσία. Περισσότερες από 750 εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι περιορίζουν τις δραστηριότητές τους ή αποχωρούν πλήρως από το ρωσικό έδαφος. Ανάμεσα τους και αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες που σταματούν την διάθεση των μοντέλων τους στην Ρωσία, ή θέτουν σε αναστολή την παραγωγή στα εγχώρια εργοστάσια μέχρι τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξανά σε Ρωσικά χέρια η Lada με κόστος 1 ρούβλι. Στο ινστιτούτο NAMI ανήκουν πλέον οι μετοχές που είχε η Renault στα χέρια της, ένα ινστιτούτο που κατασκευάζει και τις προσωπικές λιμουζίνες του Πούτιν. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης