Μία πρωτοποριακή τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα στα αυτοκίνητα να ερμηνεύουν σήματα από τον εγκέφαλο του οδηγού, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα οχήματά τους, είναι έτοιμη να παρουσιάσει η Nissan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιαπωνική εταιρεία θα κάνει μία επίδειξη της τεχνολογίας Brain-to-Vehicle (B2V) στην έκθεση ηλεκτρονικών CES 2018 στο Λας Βέγκας, την επόμενη εβδομάδα. Το σύστημα αποτελεί μέρος του οράματος Nissan Intelligent Mobility, για τον μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο τα αυτοκίνητα οδηγούνται, τροφοδοτούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την αυτόνομη οδήγηση σαν κάτι πολύ αόριστο στο μέλλον, όπου οι άνθρωποι παραδίδουν τον έλεγχο στις μηχανές. Ωστόσο, η τεχνολογία B2V κάνει το αντίθετο, χρησιμοποιώντας σήματα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να κάνει την οδήγηση ακόμη πιο συναρπαστική και ευχάριστη», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nissan, Daniele Schillaci.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεχνολογία B2V είναι το πρώτο σύστημα στον κόσμο αυτού του είδους. Ο οδηγός φοράει μια συσκευή που μετρά τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού κύματος, η οποία στη συνέχεια αναλύεται από αυτόνομα συστήματα. Με την πρόβλεψη της προτιθέμενης κίνησης, τα συστήματα μπορούν να λάβουν δράση – όπως στρίβοντας το τιμόνι ή επιβραδύνοντας το αυτοκίνητο – 0,2 με 0,5 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον οδηγό, ενώ η λειτουργία τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαίσθητη.

Επίσης, μπορεί να προβλέπει τις ενέργειες του οδηγού και να βελτιώνει τους χρόνους αντίδρασης και συνεπώς την οδήγηση ή να ανιχνεύει τη διάθεση του προσαρμόζοντας ανάλογα το οδηγικό στυλ του αυτοκινήτου.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης