Οι θεμελιώδεις αρχές του αυτοκινήτου έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες για περισσότερο από έναν αιώνα. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ωστόσο ανοίγουν νέους δρόμους τόσο στην τεχνολογία όσο και στον σχεδιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επανάσταση των EV αλλάζει τη γλώσσα επικοινωνίας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το πρωτότυπο SUV της Nissan δείχνει τη νέα εποχή, ακολουθώντας τη φιλοσοφία «Timeless Japanese Futurism».

Το Ariya concept είναι το πρώτο παράδειγμα μιας εντελώς νέας κατεύθυνσης σχεδιασμού για την ιαπωνική εταιρεία. Διαθέτει μια ευρύχωρη καμπίνα με προηγμένη τεχνολογία και ένα αμάξωμα που αναδεικνύει την καθαρή φύση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου η παραδοσιακή ανοικτή μάσκα δεν είναι απαραίτητη, όπως συμβαίνει στα αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα. Ως αποτέλεσμα, οι σχεδιαστές μπόρεσαν να πειραματιστούν με τον σχεδιασμό, δημιουργώντας την «ασπίδα».

Οι παραδοσιακές χειροποίητες ασπίδες που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν στις μάχες συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με τον σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας ισχυρά υλικά με περίπλοκα σχέδια που αποσκοπούν στην επικοινωνία του γοήτρου και της ισχύος. Η «ασπίδα» στο Ariya μοιράζεται την ίδια λογική, προσφέροντας πολύ περισσότερα από την αισθητική μιας μάσκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιφάνεια δεν έχει κενά. Είναι λεία σαν το νερό που καθρεφτίζει, με το μοτίβο kumiko να βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνειά της» εξηγεί ο διευθυντής Προγραμματικού Σχεδιασμού της Nissan, Giovanny Arroba.

Για την προστασία της «ασπίδας» από τις καιρικές συνθήκες ή τα πετραδάκια, οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν το ίδιο ανθεκτικό πολυκαρβονικό υλικό που συναντάται στους προβολείς του αυτοκινήτου. Έτσι η μάσκα δεν είναι μόνο εντυπωσιακή αισθητικά, αλλά και εξαιρετικά ανθεκτική.

Φυσικά, το Ariya Concept ενσωματώνει τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες, φέρει τα συστήματα ProPILOT 2.0 και e-Pedal και είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στους δρόμους, όπως αναφέρει η Nissan.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης