Το σκάνδαλο «dieselgate» φαίνεται πως θα ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμα τον γερμανικό κολοσσό, με τις αμερικανικές Αρχές να καταθέτουν μηνύσεις και να αξιώνουν χρηματικά ποσά πέραν κάθε λογικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η αρμόδια υπηρεσία ERA (Environmental Protection Agency), κατηγορούν τη VW για εξαπάτηση και τοποθέτηση παράνομων συσκευών σε περισσότερα από 600.000 αυτοκίνητα. Το μεγαλύτερο Group της Ευρώπης, ευτυχώς δεν θα δικαστεί για εγκληματική απάτη, καθώς παραδέχθηκε την παράνομη πράξη του και προχώρησε στην ανάκληση των οχημάτων που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο.

Όμως είναι πολύ πιθανό να κατηγορηθεί για παραπλάνηση των αμερικανών καταναλωτών και των ρυθμιστικών Αρχών, με την υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να επιδιώκει την επιβολή προστίμων έως και 37.500 δολαρίων για κάθε αυτοκίνητο, δηλαδή σχεδόν 90 δις δολάρια. Το πόσο είναι εξωπραγματικό και αν επιδικαστεί αυτή η αποζημίωση, η VW απειλείται ξεκάθαρα με πτώχευση.

Η λογική λέει ότι, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα κληθεί να πληρώσει ένα ποσό περίπου 18 δις δολαρίων, αν και με τους αμερικανούς δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Επίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η κατάθεση της αγωγής του υπουργείου Δικαιοσύνης, οδήγησε σήμερα σε απώλειες 5,5% της μετοχής της Volkswagen.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης