Ροκ, τζαζ, ποπ, τέκνο, φολκ, κλασική. Όποιο είδος κι αν σας αρέσει, η επίδρασή του μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή. Η μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο, τα συναισθήματα και το σώμα ταυτόχρονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε καταστάσεις πίεσης ή έντονου στρες, η κατάλληλη μουσική μπορεί να απελευθερώσει το άγχος και να σας γεμίσει ενέργεια. Παράλληλα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα κατάλληλα τραγούδια φτιάχνουν τη διάθεση του οδηγού στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ford, σε συνεργασία με την υπηρεσία Spotify και το New York University, ένα μουσικό κομμάτι με δυναμικό ρυθμό μπορεί να επηρεάσει θετικά τους ανθρώπους έως και δύο ώρες. Το εκπληκτικό είναι ότι τη μεγαλύτερη επίδραση κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων έχουν τα μελαγχολικά τραγούδια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να κατανοήσει καλύτερα πώς η επιλογή της μουσικής επηρεάζει τη διάθεση των ανθρώπων, η επιστημονική ομάδα της Ford τοποθέτησε στο νέο Fiesta το premium ηχοσύστημα B&O PLAY. Όπως έχει διαπιστωθεί, τα βασικά χαρακτηριστικά που λειτουργούν ως τονωτικό είναι ο ρυθμός, το τέμπο και η ενέργεια του τραγουδιού.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχοντες σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο άκουγαν προσεκτικά μελετημένες playlists που αντιπροσώπευαν διαφορετικούς συνδυασμούς «ενέργειας» και «δύναμης». Οι διαθέσεις των οδηγών αναγνωρίζονταν από ερωτηματολόγια που συμπληρώνονταν πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων.

«Τα κομμάτια με δυνατό ρυθμό λειτουργούσαν άψογα, αλλά και τα μελαγχολικά τραγούδια ή αυτά σε ελάσσονες κλίμακες (μινόρε) ήταν εξίσου δημοφιλή με αυτά που διαθέτουν χαρούμενη μουσική που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό. Γενικά, μουσική με υψηλό επίπεδο ενέργειας έκανε τους testers να νιώθουν ανεβασμένοι για όλη την ημέρα» δήλωσε η Amy Belfi, γνωσιακή νευροεπιστήμων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με ειδίκευση στις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο.

Εκείνο που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι εκτός από τα χαρούμενα τραγούδια και τα μελαγχολικά είχαν παρόμοια «ανεβαστική» επίδραση στη διάθεση. Ασφαλώς, τα μελαγχολικά τραγούδια μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Μπορεί να μας υπενθυμίζουν, για παράδειγμα, τις δύσκολες εμπειρίες που έχουμε ξεπεράσει και από τις οποίες έχουμε πάρει μαθήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το premium σύστημα ήχου B&O PLAY του νέου Fiesta περιλαμβάνει 10 στρατηγικά τοποθετημένα ηχεία και tweeters στο ταμπλό και σε όλη την καμπίνα, για τη δημιουργία ενός soundstage 360 μοιρών. Το σύστημα 675-watt είναι βελτιστοποιημένο με ψηφιακό επεξεργαστή ήχου και subwoofer 200mm, παράγοντας έναν μουσικό ήχο που οι επιβάτες νιώθουν ότι είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το αυτοκίνητο. Το σύστημα διαχειρίζεται το FordSYNC 3 Navigation μέσω της οθόνης αφής 8 ιντσών.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης