Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός Greenpeace κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της VW, κατηγορώντας την πως δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα που της αναλογούν για την προστασία του περιβάλλοντος.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαιτήσεις της Greenpeace που η VW δεν συζητά

Ο οργανισμός κατέθεσε μαζί με τη μήνυση και μία λίστα με συγκεκριμένα αιτήματα που θέλει να επιβάλει στον γερμανικό κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κυριότερο όλων είναι να τερματίσει την παραγωγή αυτοκινήτων  με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2030 αλλά και να μειώσει τουλάχιστον κατά 65% τις εκπομπές των ρύπων της έως τότε. Η γερμανική φίρμα, χωρίς να χάσει χρόνο, έσπευσε να απορρίψει όλα τα αιτήματα, με τη διαμάχη να συνεχίζεται εντός των δικαστικών χώρων. 

Τι απαντά η αυτοκινητοβιομηχανία
Η VW πήρε δημόσια θέση και απάντησε στο Reuters μέσω αντιπροσώπου, λέγοντας: «Η Volkswagen υποστηρίζει την προστασία του κλίματος και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα των μεταφορών, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτήν τη μεγάλη πρόκληση. Οι αστικές δικαστικές διαφορές μέσω αγωγών κατά ιδιωτικών εταιρειών δεν είναι ο σωστός τρόπος για να βρεθεί η λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως και τον προηγούμενο μήνα μία ακόμη περιβαλλοντική οργάνωση, η Deutsche Umwelthilfe, κατέθεσε αγωγή κατά των BMW και Daimler ζητώντας τα ίδια αιτήματα με την Greenpeace για κινητήρες εσωτερικής καύσης και μείωση ρύπων.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι συγκεκριμένες αγωγές, καθώς μην ξεχνάμε πως ολλανδικό δικαστήριο τον Μάιο του 2020 ανάγκασε τη Shell να μειώσει τις εκπομπές C02 της, ούσα η πρώτη εκδικασμένη υπόθεση όπου ιδιωτική εταιρεία θεωρήθηκε υπεύθυνη για το αποτύπωμα της στο περιβάλλον. Η συνέχεια στα δικαστήρια όπου και οι δυο πλευρές δείχνουν ανυποχώρητες. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης