Σκληρά μέτρα λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση μετά την απόφαση της Fiat Chrysler Automobiles να μη συνεργαστεί με την ανακριτική επιτροπή στις έρευνες σχετικά με τη χρήση παράνομων συσκευών στα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της.

Η επιτροπή που σύστησε το Υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας για να ερευνήσει το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων και τις καταναλώσεις των αυτοκινήτων πραγματοποίησε έλεγχο στη FCA, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε επιδεικτικά να συνεργαστεί μαζί τους. Μάλιστα, ο υπουργός Alexander Dobrindt χαρακτήρισε ακατανόητη τη συμπεριφορά της φίρμας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild am Sonntag», οι Αρχές εντόπισαν παράνομο λογισμικό στον δίλιτρο diesel κινητήρα του Fiat 500X, το οποίο ενεργοποιούσε και απενεργοποιούσε το σύστημα ελέγχου εκπομπών ρύπων ανάλογα με τα τεστ, με στόχο να παραπλανήσει τους ειδικούς. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Αυτοκινητοβιομηχανίας (ΚΒΑ) ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ιταλικές Αρχές, λέγοντας πως υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ύπαρξη παράνομης συσκευής.

Το γερμανικό υπουργείο ζήτησε συνάντηση με τη FCA, αλλά οι δικηγόροι της εταιρείας αρνήθηκαν να παρευρεθούν. Επιπλέον, διεμήνυσαν γραπτώς ότι τα αυτοκίνητα έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί από τις ιταλικές Αρχές και μόνο αυτές είναι αρμόδιες να κάνουν έρευνα.  

Όπως ήταν φυσικό, η απάντηση της Γερμανίας ήρθε άμεσα και μάλιστα με τη μορφή απειλής. Σύμφωνα με γερμανικά Μέσα και το BBC, το υπουργείο ζητεί την πλήρη συνεργασία της εταιρείας σε κάθε έρευνα, ειδάλλως είναι πολύ πιθανό να απαγορευθούν οι πωλήσεις όλων των μοντέλων Fiat Chrysler στη χώρα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η μετοχή της FCA κατά 5 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένουμε την απάντηση της Fiat Chrysler.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης