Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Όταν η Alfa Romeo παρουσίασε τις ανανεωμένες Giulia και Stelvio τον περασμένο μήνα, οι αλλαγές περιορίστηκαν κυρίως στη σχεδίαση και στην ψηφιακή οθόνη στην καμπίνα. Δεν έγινε καμία αναφορά για αλλαγές στον κινητήρα και τώρα ξέρουμε γιατί. Ο επικεφαλής του Daniel Guzzafame, δήλωσε σε αυστραλιανό περιοδικό ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει καμία πρόθεση να ηλεκτρίσει μερικώς τα δύο μεσαία πολυτελή αυτοκίνητα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος είναι πως θα ήταν πολύ ακριβό να κατασκευαστεί η πλατφόρμα Giorgio για να φιλοξενήσει ένα plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Μια ήπια υβριδική εγκατάσταση με τεχνολογία 48V θα ήταν τεχνικά δυνατή σε ένα facelift, αλλά η μείωση των εκπομπών CO2 θα ήταν πολύ μικρή για να δικαιολογήσει την αυξημένη τιμή. 

Οι ολοένα και υψηλότεροι φόροι στα αυτοκίνητα που προκαλούν ρύπανση αναγκάζουν τους πελάτες στις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν άλλα μοντέλα: «Σε ορισμένες αγορές τώρα, δεν γίνεται να παρουσιάσουμε ένα αυτοκίνητο [που εκπέμπει] 200 g/km CO2».

Κατά συνέπεια, η Alfa Romeo θα παραλείψει να υβριδοποιήσει Giulia και Stelvio. Σύμφωνα με τον Guzzafame, τα μοντέλα επόμενης γενιάς που θα φτάσουν αργότερα αυτή τη δεκαετία θα έχουν «πιθανότατα» ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι η Alfa έχει ήδη δεσμευτεί να πουλάει μόνο EVs στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα από το 2027. Η μητρική εταιρεία Stellantis θα διακόψει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Giulia και η Stelvio δεν θα παραμείνουν στην κορυφή της γκάμας για πάντα, δεδομένου ότι η Alfa Romeo ετοιμάζει ένα μεγαλύτερο μοντέλο που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2027.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης