Του Λουκά Παπαλάμπρου

Τα plug-in hybrid και ηλεκτρικά μοντέλα αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι νέες μορφές ενέργειας και η βιωσιμότητα βρίσκονται στο επίκεντρο. Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Οι Έλληνες οδηγοί άφησαν στην άκρη το diesel, επιλέγουν νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα και ποια είναι αυτά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, το πρώτο εξάμηνο του 2021 ταξινομήθηκαν στη χώρα μας 58.566 επιβατικά οχήματα. Τα 30.487 από αυτά καταλαμβάνουν οι εταιρικές ταξινομήσεις και τα υπόλοιπα η λιανική.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από τα μισά είναι βενζίνης

Όσον αφορά στο καύσιμο, το 52,5% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν είναι βενζίνης. Αυτό σημαίνει ότι 30.728 οδηγοί επέλεξαν ένα καινούριο μοντέλο που χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου πουλήθηκαν στην Ελλάδα 1.028 αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.Δεύτερη επιλογή ήταν τα υβριδικά με 11.425 μονάδες και ποσοστό 19,5% και στην τρίτη θέση βρέθηκε το diesel με 10.753 πωλήσεις και ποσοστό 18,4%. Όπως συμπεραίνουμε, το πετρέλαιο χάνει συνεχώς έδαφος, κάτι απόλυτα λογικό, καθώς οι κατασκευαστές επενδύουν όλο και περισσότερο στις νέες τεχνολογίες, καταργώντας τα πετρελαιοκίνητα μοτέρ.

Οι plug-in υβριδικές εκδόσεις που συνδυάζουν κινητήρα βενζίνης και ηλεκτρικό κινητήρα έφθασαν τις 2.005 ταξινομήσεις (3,5%) το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου.  Αντίστοιχα, τα plug-in με diesel κατέγραψαν μόλις 111 μονάδες (0,2%).

Στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα, τα οποία είναι και τα πιο πολυδιαφημισμένα, σημειώθηκαν 1.028 ταξινομήσεις. Το μερίδιό τους ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά λόγω της έλλειψης υποδομών.

Tesla Model 3, Peugeot e-208 και Peugeot e-2008 πρωταγωνίστησαν στην ελληνική αγορά το πρώτο εξάμηνο, με το αμερικανικό BEV (battery electric vehicle) να προηγείται με 317 μονάδες, το μικρό γαλλικό supermini να ακολουθεί με 103 αντίτυπα και το εντυπωσιακό crossover να έχει 80 μονάδες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα κορυφαία σε πωλήσεις ηλεκτρικά και plug-in hybrid μοντέλα στην Ελλάδα

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ξεπουλάνε τα ηλεκτρικά;

Τι καύσιμο επιλέγουν οι Έλληνες οδηγοί;

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης