Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λίστα που δείχνει πόσο κερδοφόρα επιχείρηση είναι η αυτοκινητοβιομηχανία για όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό Φορολογίας της ACEA, το 2019 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλαν στα ταμεία τους 440,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μόνο τους φόρους, αποδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της βιομηχανίας αυτοκινήτου στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε.

Η Γερμανία είναι αυτή που ηγείται στον σχετικό κατάλογο, κερδίζοντας πέρυσι 93,4 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Γαλλία με 83,9 δισ., στην τρίτη θέση είναι η Ιταλία με 76,3 δισ., τέταρτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 54,1 δισ. και πέμπτη η Ισπανία με 30 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα έσοδα της χώρας μας από τη φορολογία των οχημάτων, έφθασαν το 2019 τα 7,4 δισ. ευρώ. Τα 5,6 δισ. αφορούν φόρους στους κλάδους των καυσίμων και των λιπαντικών, το 1,2 δισ. προέρχεται από φόρους ιδιοκτησίας, τα 600 εκατομμύρια ευρώ από αγορές νέων αυτοκινήτων, τέλη ταξινόμησης και ΦΠΑ και τα υπόλοιπα 100 εκατ. από λοιπά έσοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Ένωσης, Eric-Mark Huitema, «η αυτοκινητοβιομηχανία έχει τεράστια επίδραση στην οικονομία όλων των κρατών. Τα έσοδα είναι πάρα πολλά, γεμίζοντας τα ταμεία των χωρών. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επανεκκίνηση του κλάδου, μετά τις πρωτοφανείς καταστάσεις που ζήσαμε από την πανδημία του ιού Covid-19».

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης