Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η βαυαρική φίρμα αναβάθμισε το plug-in hybrid σύνολο του μεσαίου πολυτελούς μοντέλου της γκάμας, αυξάνοντας την ηλεκτρική αυτονομία και μειώνοντας εντυπωσιακά τη μέση κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα Σειρά 5 προσφέρεται σε δύο επαναφορτιζόμενες υβριδικές εκδόσεις. Τις 530e Sedan και 530e xDrive Sedan. Τα αυτοκινήτα φέρουν μία νέα μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης χωρητικότητας 12,0 kWh, η οποία είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα, επηρεάζοντας ελάχιστα τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών, σε σύγκριση με τις συμβατικές εκδόσεις.

Η νέα μπαταρία φορτίζεται σε συμβατικές οικιακές πρίζες με χρήση του καλωδίου φόρτισης που περιλαμβάνεται στον στάνταρ εξοπλισμό. Μέσω απλού δικτύου φορτίζει σε 6 ώρες, ενώ από το Wallbox η αντίστοιχη διαδικασία διαρκεί 3 ώρες και 35 λεπτά.

Το plug-in υβριδικό σύνολο αποτελείται από έναν δίλιτρο βενζινοκινητήρα TwinPower Turbo και έναν ηλεκτροκινητήρα που είναι ενσωματωμένος στο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων Steptronic. Η συνδυαστική απόδοση φθάνει τους 252 ίππους και τα 420 Nm ροπής, με τα 0-100 για την 530e Sedan να επιτυγχάνονται σε 6,1 δευτερόλεπτα και για την τετρακίνητη 530e xDrive Sedan σε 6,2΄΄. Η τελική ταχύτητα και των δύο μοντέλων αγγίζει τα 235 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω του eDrive, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα κίνησης. Στη στάνταρ ρύθμιση AUTO eDRIVE, η αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση είναι εφικτή με ταχύτητα έως 110 χλμ./ώρα. Στο MAX eDRIVE mode, τα αυτοκίνητα ταξιδεύουν με ταχύτητα έως τα 140 χλμ./ώρα χωρίς να εκπέμπουν ρύπους.

Το πιο βασικό βέβαια είναι ότι καίνε ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, η δικίνητη 530e εμφανίζει κατανάλωση από 1,6 έως 1,8 λίτρο ανά 100 χιλιόμετρα και η τετρακίνητη από 2 έως 2,2 λτ. Οι εκπομπές ρύπων CO2 κυμαίνονται στα 36-41 και 46-49 γρ./χλμ., αντίστοιχα. 

Φυσικά, τα οχήματα μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για 66 και 58 χιλιόμετρα, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, περιλαμβάνει από Adaptive Suspension, έως ζάντες αλουμινίου 17-20 ιντσών, τα συστήματα υποστήριξης οδηγού «Driving Assistant Plus», και «Parking Assistant Plus», ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, οθόνη 10,25΄΄, βοηθητικό σύστημα κλιματισμού και πολλά ακόμη.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης