Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Έχει γίνει θρύλος πριν καν κυκλοφορήσει στους δρόμους. Η νέα Gran Turismo Alleggerita των Ιταλών προκάλεσε τον θαυμασμό από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε, αφήνοντας άφωνους κοινό και κριτικούς. Είναι διαθέσιμη προς παραγγελία και στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Alfa Romeo παρουσίασε επίσημα την έκδοση παραγωγής της εκθαμβωτικής Giulia GTA αλλά και την πιο ακραία έκδοση με το λογότυπο GTAm. Η πρεμιέρα των αυτοκινήτων έγινε στο εμβληματικό κέντρο δοκιμών του Balocco, εκεί όπου τη δεκαετία του 1960 «γεννήθηκε» η Giulia Sprint GTA.

 

Εξωτική ομορφιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει κάποιος που δεν θα ήθελε αυτό το αυτοκίνητο;

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τους Ιταλούς. Ο σχεδιασμός αυτού του αυτοκινήτου είναι μαγικός. Το στυλ ξεπερνά τα όρια της γοητείας. Οι νέες μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα και τα στοιχεία από ανθρακονήματα εκφράζουν την αυξημένη απόδοση του συνόλου, ενώ παράλληλα παίζουν σημαντικό ρόλο σε τεχνικό επίπεδο.

Το θρυλικό «Trilobo», η σύνθεση της τριγωνικής μάσκας και των εκατέρωθεν αυτής αεραγωγών, έχει γίνει πιο επιθετικό, χωρίς όμως να χάνει το DNA της μάρκας, όπως και οι μικρές εισαγωγές στη μάσκα που θυμίζουν τις αντίστοιχες που είχαν τα μονοθέσια της Alfa Romeo στη Formula 1 στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Στο κάτω μέρος, το ενεργό σπόιλερ είναι ανασχεδιασμένο και στην GTAm μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να λειτουργεί σε ισορροπία με την πίσω μεγάλη αεροτομή, η οποία επίσης διαθέτει τέσσερις θέσεις ρύθμισης του κεντρικού τμήματός της. Στο πλάι, τα αεροδυναμικά στοιχεία τονίζουν το πλάτος του αυτοκινήτου, οι ειδικού σχεδιασμού τροχοί των 20 ιντσών με τα εξελιγμένα ελαστικά Pilot Sport Cup 2 της Michelin διαθέτουν κεντρικό μπουλόνι ώστε να συνδυάζουν τη δυναμική αισθητική με το χαμηλό βάρος.

 

Αγωνιστική αύρα 

Σπορ καθίσματα με ενσωματωμένα προσκέφαλα για την Giulia GTA.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό, θαρρείς και βρίσκεσαι σε κάποιο αγωνιστικό που έχει ξεπηδήσει από video games. Καθίσματα, ταμπλό, επενδύσεις θυρών και κολόνες είναι επενδυμένα με Alcantara.

Το carbon δεν θα μπορούσε να λείπει, όπως και τα μπάκετ καθίσματα, τα οποία στην περίπτωση της GTAm φέρουν αγωνιστικές ζώνες ασφαλείας 6 σημείων.

Μάλιστα, σε αυτή την έκδοση υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα κράνη του οδηγού και του συνοδηγού, αλλά και τον πυροσβεστήρα, κλωβός ασφαλείας και πόρτες που ανοίγουν με το τράβηγμα ενός ιμάντα.
 
 

Πύραυλος εδάφους

Οι 540 ίπποι υπόσχονται μοναδικές συγκινήσεις.

Χάρη στην ευρεία χρήση υπερ-ελαφρών υλικών, η Giulia GTA ζυγίζει 100 κιλά λιγότερο σε σχέση με την Giulia Quadrifoglio, ενώ ο αναβαθμισμένος V6 2.9 Bi-Turbo κινητήρας με τους 540 ίππους προσφέρει κορυφαία για την κατηγορία ειδική ισχύ που φτάνει τους 187 ίππους/λίτρο. Μόλις 500 μονάδες θα βγουν στην παραγωγή.

Οι επιδόσεις είναι «εκρηκτικές». Με τη χρήση του συστήματος «Launch Mode», τα 0-100 έρχονται σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα και η βελόνα του κοντέρ ανεβαίνει με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Ο ήχος της εξάτμισης της Akrapovic από τιτάνιο μαγεύει σε κάθε βύθισμα του γκαζιού, η οδική συμπεριφορά είναι εκπληκτική, χάρη στα φαρδύτερα μετατρόχια, τις σκληρότερες αναρτήσεις και το βελτιωμένο σύστημα διεύθυνσης.

Η κάθετη δύναμη που παράγει η GTAm είναι διπλάσια από αυτή της GTA. Σε πολύ υψηλές ταχύτητες το super sport sedan παραμένει «βιδωμένο» στην άσφαλτο, αφήνοντας άναυδο τον οδηγό.

Σημαντική ήταν η συμβολή των οδηγών της Formula 1, Antonio Giovinazzi και Kimi Räikkönen, που συμμετείχαν στις διαδικασίες εξέλιξης και παρείχαν πολύτιμες συμβουλές, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αεροδυναμική και στο κράτημα.

 

Για σπέσιαλ πελάτες

Τεράστια αλουμινένια paddles πίσω από το τιμόνι.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 500 αριθμημένες μονάδες των Giulia GTA και GTAm, ενώ οι τυχεροί ιδιοκτήτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν από μια σειρά ειδικών χρωματισμών που επιμελήθηκε το Centro Stile Alfa Romeo, αλλά και συλλεκτικά δώρα, όπως το ειδικά σχεδιασμένο κράνος της Bell και η αγωνιστική φόρμα της Alpinestars.

Για όσους ενδιαφέρονται, να σημειώσουμε πως τα υπέροχα μοντέλα είναι διαθέσιμα προς παραγγελία και στη χώρα μας, με τις τιμές να ορίζονται στα €247.000 και €254.000 αντίστοιχα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Alfa Romeo που κοστίζει στην Ελλάδα 254.000 ευρώ

Το δώρο της Alfa Romeo στους εραστές της οδήγησης

Αυτό είναι το νέο αρχηγείο της Alfa Romeo

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης