Του Λουκά Παπαλάμπρου

Είναι γνωστό διεθνώς πως είμαστε από τους χειρότερους οδηγούς. Σε κάθε παγκόσμια έρευνα, λαμβάνουμε, δυστυχώς, αρκετές αρνητικές πρωτιές, απόρροια της νοοτροπίας και της έλλειψης οδηγικής κουλτούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμπεριφορά μας χρήζει επιστημονικής διερεύνησης. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι δεν σεβόμαστε απολύτως τίποτα όταν οδηγούμε. Ούτε πεζούς, ούτε μαμάδες με μωρά, ούτε τα παιδιά μας,  ούτε καν άτομα με αναπηρία.

Πρόσφατα, η δημοτική αστυνομία της Αθήνας, ανακοίνωσε τα στοιχεία σχετικά με τις παραβάσεις, με τα αποτελέσματα να προκαλούν θλίψη. Όπως προκύπτει, το 18% των βεβαιωμένων παραβάσεων αφορά «αντικοινωνική στάθμευση», δηλαδή παρκάρισμα σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και διαβάσεις ΑΜΕΑ.

Σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο, παρατηρούνται χιλιάδες περιπτώσεις ασυνείδητων οδηγών, που παρκάρουν οπουδήποτε το όχημά τους, αδιαφορώντας για τους συμπολίτες μας και αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, καθώς οι πεζοί, οι γονείς με τα παιδιά και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, αναγκάζονται να παρακάμψουν το πεζοδρόμιο για να περάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων για τον μήνα Απρίλιο του 2017, σε σύνολο 32.607 κλήσεων, το 18% αφορά αντικοινωνική στάθμευση και πιο συγκεκριμένα, παρκάρισμα σε ράμπες ΑΜΕΑ, σε διαβάσεις πεζών, πεζοδρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια. Το 58% των πινακίδων κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν τον Απρίλιο αφορούσαν παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομο.

Η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας τοποθέτησε δαγκάνες σε 123 οχήματα τα οποία ακινητοποίησε και στη συνέχεια απομάκρυνε με γερανό. Το 33% των δαγκανών αφορούσε στάθμευση σε πλατείες, το 32% σε ράμπες για άτομα με κινητικές δυσκολίες, το 19% σε πεζοδρόμια, το 9% σε πεζόδρομους και το υπόλοιπο 7% σε άλλες παραβάσεις.

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με τις οδούς που βεβαιώνονται οι περισσότερες παραβάσεις. Η Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι είναι πρώτη με 240 κλήσεις, ακολουθεί η Αγίου Μάρκου με 218, η Θεσσαλονίκης με 156, η οδός Αμερικής με 139, η Ερμού με 90, η Μιλτιάδου με 88, η οδός Πεσμαζόγλου με 59, η Κανάρη με 50 και η πλατεία Φιλικής Εταιρίας με 40.

Μία στις δύο βεβαιώσεις παραβάσεων (15.534) αφορούν στάθμευση σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης (λευκή διαγράμμιση) χωρίς την καταβολή του ανάλογου αντιτίμου, ενώ σε θέσεις μονίμων κατοίκων (μπλε διαγράμμιση) πάρκαρε παρανόμως το 18%.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αστυνομία, μετά την επανασύστασή της, λειτουργεί με 390 άτομα, δηλαδή το 1/4 της δύναμής της σε σύγκριση με το 2013, έτος κατά το οποίο αποφασίστηκε η διάλυσή της που διήρκεσε περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης