Του Λουκά Παπαλάμπρου

Τα παιδιά όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, ανεξάρτητα από την απόσταση που θα διανύσουμε, πρέπει να δένονται στο παιδικό κάθισμα. Η χρήση του είναι υποχρεωτική σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η σωστή συγκράτηση των μωρών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνες, 2 στα 3 παιδιά δεν μεταφέρονται σωστά κι αυτό οφείλεται στους γονείς. Η εσφαλμένη χρήση των παιδικών καθισμάτων και των ζωνών ασφαλείας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τραυματισμού κατά 90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας το νέο Tarraco, η επιστημονική ομάδα της Seat παρουσιάζει τους 10 «χρυσούς» κανόνες της ασφαλούς οδήγησης.

1. Χρησιμοποιούμε πιστοποιημένο κάθισμα ανάλογα με το ύψος και το βάρος κάθε παιδιού. Δεν αγοράζουμε οποιοδήποτε προϊόν, αλλά αυτό που ταιριάζει στον σωματότυπο του σπλάχνου μας.

2. Τα καθισματάκια στηρίζονται πάντοτε στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου μας. Σε περίπτωση που υποχρεωθούμε να το τοποθετήσουμε μπροστά, το γυρνάμε ανάποδα και απενεργοποιούμε τον αερόσακο συνοδηγού.

3. Διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες εγκατάστασης και στερεώνουμε σωστά το καθισματάκι. Η ευκολότερη μέθοδος είναι το isofix. Αν δεν υποστηρίζεται όμως, περνάμε τον ιμάντα της ζώνης ασφαλείας από τα σημεία που υποδεικνύει ο κατασκευαστής και τεντώνουμε με δύναμη για να ασφαλίσει στην υποδοχή.

4. Σφίγγουμε τις ζώνες που διαθέτουν τα καθισματάκια, ώστε να εφαρμόσουν σωστά στο σώμα του παιδιού. Δεν χρειάζεται να είναι χαλαρές, αλλά ούτε να πιέζουν τους ώμους και το στήθος του.

5. Τα μικρά παιδιά και πιο συγκεκριμένα αυτά μέχρι την ηλικία των 15 μηνών πρέπει να κάθονται σε καθίσματα κατηγορίας Group 0 και 0+, με φορά προς τα πίσω. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, ο λαιμός τους δεν μπορεί να στηρίξει το βάρος του κεφαλιού, οπότε ο κίνδυνος τραυματισμού πολλαπλασιάζεται.

6. Δεν κάνουμε εξαιρέσεις σε μικρές αποστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ατυχήματα σημειώνονται μέσα στην πόλη με χαμηλές ταχύτητες. Οπότε, χρησιμοποιούμε το κάθισμα σε κάθε περίπτωση.

7. Βγάζουμε τα βαριά ρούχα και τα σακίδια από την πλάτη των παιδιών, καθώς εμποδίζουν τις ζώνες να σφίξουν σωστά. Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. 

8. Τα παιχνίδια τους, οι τσάντες τους και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο τα τοποθετούμε στο πορτμπαγκάζ. Ακόμη και σε ένα απότομο φρενάρισμα μπορούν να εκτιναχθούν και να τραυματίσουν το παιδί.

9. Οι μεγάλοι αποτελούν το παράδειγμα. Αν δεν φοράνε ζώνες ο μπαμπάς και η μαμά, δεν θα το κάνουν και τα παιδιά. Τα παιδιά μιμούνται τις πράξεις των γονιών.

10. Σε περίπτωση ατυχήματος μη βιαστείτε να βγάλετε το παιδί από το κάθισμα και να το πάρετε αγκαλιά. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, δείτε αν έχει τραυματιστεί και περιμένετε να έρθουν οι επαγγελματίες για τις πρώτες βοήθειες.

 

 

Δείτε εδώ το οικογενειακό SUV της Seat

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης