Τα σύγχρονα αυτοκίνητα προσφέρουν τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας σε ενήλικους επιβάτες και παιδιά. Οι κατασκευαστές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα, εξελίσσοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες και συστήματα υποβοήθησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηγετικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας έχει φυσικά η Volvo. Η σουηδική φίρμα καινοτομεί συνεχώς, φτιάχνοντας αυτοκίνητα που είναι εξίσου ασφαλή για γυναίκες και άνδρες. 

Σύμφωνα με έρευνες, οι  γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματιστούν σε ένα τροχαίο ατύχημα. Ο λόγος είναι ότι ανάμεσα στα δύο φύλα υπάρχουν εγγενείς διαφορές στην ανατομία και τη δύναμη, αλλά και διότι οι άνδρες έχουν ιστορικά – αποτελέσει τη νόρμα στις δοκιμές σύγκρουσης, παρέχοντας τα πρότυπα για την πλειοψηφία των ανδρεικέλων που χρησιμοποιούνται στα crash tests. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στη Volvo Cars.

Συγκεντρώνοντας και αναλύοντας δεδομένα από 40.000 οχήματα και 70.000 επιβάτες, η σουηδική εταιρεία ανέπτυξε καινοτομίες όπως το WHIPS (το σύστημα προστασίας από τραυματισμό τύπου whiplash). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορά το κάθισμα και συνδυάζει ένα μοναδικό στιβαρό προσκέφαλο με έξυπνη σχεδίαση καθίσματος για να υποστηρίζει τόσο το κεφάλι όσο και τη σπονδυλική στήλη, τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα, μειώνοντας κατά το ήμισυ τον κίνδυνο τραυματισμού. 

Επιπλέον, το σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις (Side Impact Protection System SIPS) χρησιμοποιεί μια έξυπνη δομή για να αναβαθμίσει συνολικά την ασφάλεια. Σε συνδυασμό με πλευρικούς αερόσακους ελαττώνει τους σοβαρούς τραυματισμούς στο στήθος μιας γυναίκας κατά 50% σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα της Volvo. 

Οι γυναίκες ήταν επίσης στο επίκεντρο της έρευνας για την ανάπτυξη των πλευρικών αερόσακων τύπου κουρτίνας (IC – Inflatable Curtain). Τα διαφορετικά ύψη των επιβατών καθιστούν τους συγκεκριμένους αερόσακους ένα ζωτικό χαρακτηριστικό ασφαλείας, καθώς καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια των παραθύρων, προσφέροντας την αναγκαία προστασία στο κεφάλι σε μία πλευρική σύγκρουση και μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμών κατά 75%. 

Τέλος, η Volvo εξέλιξε το πρώτο στον κόσμο ψηφιακό ανδρείκελο σύγκρουσης με βάση το μέσο σωματότυπο μιας εγκύου γυναίκας. Το υπολογιστικό μοντέλο επιτρέπει τη μελέτη παραμέτρων όπως η μετακίνηση του επιβάτη και το πώς η ζώνη ασφαλείας και ο αερόσακος βοηθούν στην προστασία της γυναίκας και του εμβρύου.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης