Του Λουκά Παπαλάμπρου

Τα αυγά Φαμπερζέ (Faberge) θεωρούνται τα πολυτιμότερα του κόσμου. Κατασκευάστηκαν από τον Ρώσο χρυσοχόο Πέτρ Καρλ Φαμπερζέ και το πρώτο πουλήθηκε το 1885 στον τσάρο Αλέξανδρο Γ’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επόμενα χρόνια, τα διάσημα αυγά έγιναν σύμβολο του πλούτου του αυτοκρατορικού Οίκου της Ρωσίας και όλοι οι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης ήθελαν να αποκτήσουν ένα. Μέχρι το 1917 κατασκευάστηκαν μόλις 50 από αυτά τα πολύτιμα κοσμήματα. Ο Φαμπερζέ έφτιαξε περισσότερα, αλλά τα ίχνη τους χάθηκαν με το πέρασμα των ετών, λόγω των μπολσεβίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αυγά του Φαμπερζέ με τα σπάνια πετράδια, τον χρυσό και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης. Όλοι οι πάμπλουτοι συλλέκτες επιθυμούν να αποκτήσουν ένα.

Πρόσφατα, η Rolls-Royce συνεργάστηκε με τον οίκο, δημιουργώντας ένα κομψοτέχνημα. Το αυγό σχεδίασαν οι Stefan Monro και Alex Innes της βρετανικής φίρμας σε συνεργασία με τη Liisa Tallgren της Faberge.

Το αυγό φέρει την ονομασία του αγάλματος της RR, δηλαδή «Spirit of Ecstasy» και είναι το δεύτερο της σειράς «Imperial Class». Η βάση του αυγού είναι χαραγμένη στο χέρι, καλύπτεται από λευκό χρυσό 18 καρατιών και μωβ σμάλτο guilloche. Στο εσωτερικό έχει χρησιμοποιηθεί ροζ χρυσός, με τις επιφάνειες να φέρουν λευκά διαμάντια και μωβ αμέθυστο 390 καρατίων. Όσο για το αγαλματίδιο της Rolls-Royce στο εσωτερικό έχει κατασκευαστεί από κρύσταλλο.

Το αριστοτέχνημα της RR και της Faberge κατασκευάστηκε έπειτα από παραγγελία πελάτη. Αρχικά, θα εκτίθεται στο κατάστημα του οίκου στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα παραδοθεί στον ιδιοκτήτη, ο οποίος περιγράφεται ως σπουδαίος πελάτης των δύο σημάτων. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης