Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Η Νορβηγία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο. Το μερίδιο αγοράς στη συγκεκριμένη χώρα είναι εντυπωσιακό, καθώς μόνο τον Μάιο πουλήθηκαν 8.498 αυτοκίνητα τεχνολογίας EV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως πρωτοπόροι στην ηλεκτροκίνηση, οι Νορβηγοί είναι οι ιδανικοί για να κρίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έτσι η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου του σκανδιναβικού κράτους πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τεστ.

Τα μέλη της Norwegian Automotive Federation συγκέντρωσαν 21 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα και τα δοκίμασαν σε πραγματικές συνθήκες, προκειμένου να δουν ποια είναι η πραγματική τους αυτονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τεστ πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες και στις ίδιες διαδρομές. Η διαδρομή αφορούσε το επαρχιακό, το αστικό και το εθνικό οδικό δίκτυο με βάση τα όρια ταχύτητας της χώρας. Οι οδηγοί ξεκίνησαν από την πόλη, συνέχισαν στον αυτοκινητόδρομο και πέρασαν ακόμα και από βουνό, ώστε να τσεκάρουν ρεαλιστικά την κατανάλωση ενέργειας και την αυτονομία.

Όλα τα οχήματα ήταν φορτισμένα στο 100% και το τεστ έληξε μέχρι η μπαταρία να φθάσει στο 0%. 

Τα μοντέλα που αξιολογήθηκαν ήταν τα εξής:

Ford Mustang Mach-E Long Range AWD
Ford Mustang Mach-E  Long Range RWD
Tesla Model 3 Standard Range
Tesla Model 3 Long Range
Volkswagen ID.3
Volkswagen ID.3 Pro S
Volkswagen ID.4
Skoda Enyaq
Polestar 2
Audi E-Tron GT
Hyundai Ioniq 5
Hyundai Kona electric
Xpeng G3
BMW iX3
Mercedes-Benz EQA
Volvo XC40 Recharge
Citroen e-C4
Opel Mokka-E
Fiat 500e
Honda e
Mazda MX-30

Τα αποτελέσματα είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Από τα 21 οχήματα, τα 18 όχι απλώς εμφάνισαν αυτονομία ίση με τον ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών WLTP, αλλά την ξεπέρασαν κιόλας.

Πρώτο και με διαφορά σε σύγκριση με το WLTP ήταν το Tesla Model 3, κάνοντας με μια φόρτιση 612 χιλιόμετρα έναντι 560 χλμ. Τη μεγαλύτερη αυτονομία όμως, έχει η Mustang Mach-E Long Range RWD της Ford με 617,9 χλμ. Επίσης, εξαιρετικά τα πήγε και η BMW iX3 με 556,2 χλμ.

 

Πηγή: insideevs, NAF

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ξεπουλάνε τα ηλεκτρικά;

Ο David Beckham επενδύει σε εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μεγάλες στιγμές για την Ελλάδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης