Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Την πιο αποδοτική και οικονομική έκδοση της νέας γενιάς της Octavia, η οποία χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, λάνσαρε στην ελληνική αγορά η Skoda.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Octavia G-TEC τροφοδοτείται από έναν εξελιγμένο κινητήρα 1.5 TSI απόδοσης 131 ίππων και 200 Nm ροπής. Το μοτέρ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων -το μηχανικό εξάρι θα είναι διαθέσιμο την άνοιξη του 2021- και κατά κανόνα λειτουργεί με φυσικό αέριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο το αυτοκίνητο μεταβαίνει στη λειτουργία βενζίνης, εντελώς αυτόματα, σε τρεις περιπτώσεις: Στην πρώτη, όταν η πίεση στις δεξαμενές φυσικού αερίου είναι κάτω από 11 bar. Στη δεύτερη, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από -10 βαθμούς, και στην τρίτη, αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο, όπου ο εγκέφαλος του κινητήρα χρειάζεται λίγα λεπτά (λιγότερα από 5) για να αξιολογήσει την ποιότητα του φυσικού αερίου με το οποίο μόλις ανεφοδιάστηκε.

Οι δεξαμενές CNG βρίσκονται κάτω από τον χώρο αποσκευών και μπορούν να αποθηκεύσουν 17,33 κιλά καυσίμου σε πίεση 200 bar. Η αυτονομία με φυσικό αέριο αγγίζει τα 500 χλμ., ενώ, αν προστεθεί και η βενζίνη, αυξάνεται στα 690 χλμ.

Η κατανάλωση σε κύκλο WLTP κυμαίνεται από 3,6 έως 4,5 κιλά CNG ανά 100 χιλιόμετρα. Με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, αυτό μεταφράζεται σε κόστος που ξεκινάει κάτω από τα 3€ και φτάνει έως τα 3,8€, ανά 100 χιλιόμετρα. Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η διαφορά κόστους χρήσης (συνυπολογίζονται το κόστος καυσίμου και τα τέλη κυκλοφορίας) της Octavia G-TEC σε σχέση με τις εκδόσεις βενζίνης και diesel.

Στο εσωτερικό, η μόνη διαφοροποίηση παρουσιάζεται στον ψηφιακό πίνακα οργάνων, που έχει διαμορφωθεί ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της συγκεκριμένης έκδοσης καυσίμου, προβάλλοντας όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες στον οδηγό. Ο χώρος αποσκευών έχει μειωθεί κατά 25%, φθάνοντας τα 455 λίτρα στην έκδοση Grand Coupe και τα 495 λτ. στη Sportswagon.

Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των εξοπλιστικών πακέτων Ambition και Style για την Octavia Grand Coupe G-TEC. Αντίστοιχα, η Sportswagon προσφέρεται μόνο στο πακέτο Ambition. Όσο για τις τιμές, ξεκινούν από 24.900 και 26.200 ευρώ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης