Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μια ομάδα μετόχων της Tesla άσκησε αγωγή εναντίον της Tesla, του διευθύνοντος συμβούλου της Elon Musk και άλλων διευθυντών εντός της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκαν επί τέσσερα χρόνια από ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αυτόνομης οδήγησης, που οδήγησαν σε απώλειες δισεκατομμυρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο τη Δευτέρα και εκπροσωπείται από τον Thomas Lamontagne, μέτοχο της Tesla. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας φέρεται να «δημιουργούσαν σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και τραυματισμού» και ισχυρίζεται ότι ο Musk και η Tesla έκαναν παραπλανητικές δηλώσεις που το απέκρυψαν.

Οι επενδυτές επισημαίνουν έρευνες από την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) και μια αναφερόμενη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Musk για τον Autopilot από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει το Reuters. Το πιο αξιοσημείωτο, ωστόσο, αναφέρεται σε μια πρόσφατη ανάκληση NHTSA περισσότερων από 362.000 Tesla, εξοπλισμένων με λογισμικό FSD, λόγω ενός πιθανού ζητήματος ασφάλειας γύρω από διασταυρώσεις. Αν και η Tesla συμφώνησε να ξεκινήσει την ανάκληση, διαφώνησε με την ανάλυση της αρχής ασφαλείας.

Οι επενδυτές λένε ότι η αξία των μετοχών τους έπεσε αρκετές φορές καθώς ήρθαν στο φως αυτές οι έρευνες που έθεσαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων Autopilot και Full Self-Driving της Tesla. Πιο πρόσφατα, οι τιμές των μετοχών της Tesla μειώθηκαν κατά 5,7% στις 16 Φεβρουαρίου – αξία που ισοδυναμεί με 38,6 δισεκατομμύρια δολάρια – μετά την ανακοίνωση της εκστρατείας ανάκλησης του FSD.
«Ως αποτέλεσμα των παράνομων πράξεων και παραλείψεων των εναγομένων και της απότομης πτώσης της αγοραίας αξίας των κοινών μετοχών της Εταιρείας, ο ενάγων και άλλα μέλη της κατηγορίας υπέστησαν σημαντικές απώλειες και ζημιές», σύμφωνα με την καταγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν μη τι άλλο, οι εταιρείες του Μασκ αντιμετωπίζουν βουνά νομικών υποθέσεων, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος τόσο της Tesla όσο και του Twitter (μεταξύ άλλων) μηνύεται από πολλές πλευρές. Στους τέσσερις μήνες από τότε που ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, έχει ασκηθεί μήνυση από έξι αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με το CNBC.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης