Η έκθεση της Γενεύης, θεωρείται το κορυφαίο γεγονός της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Η φετινή ωστόσο, θα αργήσει να ξεχαστεί, καθώς τρεις από τις κορυφαίες μάρκες παρουσίασαν ότι πιο προηγμένο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας εμβρόντητους τους πάντες.

LaFerrari, McLaren P1 και Lamborghini Veneno, συγκέντρωσαν όλα τα φώτα πάνω τους και όχι τυχαία, αφού πρόκειται για τρία υπέροχα hyper cars, με εκπληκτικές επιδόσεις και προηγμένες τεχνολογίες. Φυσικά, απευθύνονται σε ελάχιστους και πάμπλουτους ανθρώπους, αφού θα παραχθούν σε περιορισμένο αριθμό και κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

LaFerrari

Η LaFerrari αποτελεί τον αντικαταστάτη της Enzo και είναι το πιο ακραίο μοντέλο που παράχθηκε ποτέ από το εργοστάσιο στο Maranello. Έχει βάρος μόλις 1.290 κιλά και είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από carbon και αλουμίνιο. Τιμόνι, όργανα, κουμπιά… όλα υιοθετούν τη σχεδίαση του μονοθεσίου της F1. Ο V12 κινητήρας σε συνδυασμό με το σύστημα HY-KERS, αποδίδει συνολικά 963 ίππους και 900 Nm ροπής. Οι επιδόσεις προκαλούν ίλιγγο, με τα 0-100 να έρχονται σε 2,9 δευτερόλεπτα, τα 0-200 σε λιγότερο από 7΄΄ και τα 0-300 σε 15΄΄, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 350 χλμ./ώρα. Θα παραχθεί σε 499 μονάδες, κοστίζει 1,21 εκατομμύρια ευρώ, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

McLaren P1

Η McLaren P1 από την άλλη θα παραχθεί σε 375 μονάδες και κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι και αυτή κατασκευασμένη από τα πιο προηγμένα υλικά, έχει συστήματα όπως το DRS που προέρχονται από την τεχνολογική οικογένεια της F1 και αποδίδει 916 ίππους και 900 Nm ροπής, συνδυάζοντας ένα V8 twin turbo κινητήρα και ένα ηλεκτροκινητήρα. Επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 3 δευτερόλεπτα και έχει τελική ταχύτητα 350 χλμ./ώρα.

Lamborghini Veneno

Το «δηλητήριο» όπως σημαίνει στα ισπανικά το όνομα Veneno, δεν θυμίζει κανένα άλλο μοντέλο της Lamborghini, με το άκρως επιθετικό προφίλ να δίνει την αίσθηση «διαστημικού» αυτοκινήτου. Στο εσωτερικό, τα λεπτά καθίσματα από carbon, η κεντρική κονσόλα και οι επενδύσεις από ανθρακονήματα και alcantara αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα του ιταλικού hyper car. Στο κέντρο βρίσκεται ένας V12 6,5 λίτρων κινητήρας, ο οποίος αποδίδει 750 ίππους, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 354 χλμ./ώρα.  Πρόκειται για συλλεκτικό μοντέλο και θα παραχθεί σε τρεις μονάδες και στα χρώματα πράσινο, λευκό και κόκκινο, όπως της ιταλικής σημαίας. Όσο για το κόστος της, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης