Τη δυνατότητα να αλλάξουν τις καιρικές συνθήκες οποιαδήποτε στιγμή θέλουν, προσομοιώνοντας χιόνι, βροχή και λιακάδα, ακραίες θερμοκρασίες από -40° C έως +55° C και υγρασία έως 95%, οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου, θα έχουν σύντομα οι μηχανικοί της Ford στο εργοστάσιο της Κολωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ένα πάτημα του κουμπιού, οι μηχανικοί θα μεταφέρουν το κέντρο περιβαλλοντικών δοκιμών σε υψόμετρα μεγαλύτερα του Mont Blanc και σε θερμοκρασίες Σιβηρίας ή Σαχάρας. Η εγκατάσταση αξίας εκατομμυρίων ευρώ θα είναι η πιο προηγμένη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας πρωτοφανείς δυνατότητες.

Στο κέντρο, το οποίο η Ford εκτιμά ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό το 2017, οι μηχανικοί θα μπορούν να δουλεύουν πάνω σε εννέα διαφορετικά οχήματα ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας την άνεση, την ασφάλεια, τις λειτουργικές δυνατότητες, την απόδοση ηλεκτρικών συστημάτων, το φρενάρισμα, το σύστημα κλιματισμού και τη ρυμούλκηση βαρέων φορτίων.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγκατάσταση έχει το μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.500 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει δύο κλιματικές αεροδυναμικές σήραγγες, ένα εργαστήριο μεγάλου υψομέτρου και τέσσερις θαλάμους δοκιμών ελεγχόμενης θερμοκρασίας, τρεις από τους οποίους επιτρέπουν τη διεξαγωγή δοκιμών υγρασίας. Επίσης θα μπορεί να δοκιμάζεται μία εκτενής γκάμα οχημάτων υψηλών επιδόσεων και σπορ μοντέλων όπως τα Focus RS, Focus ST Mustang, σε συνθήκες υψηλής ταχύτητας του ανέμου.

Το δίκτυο εγκαταστάσεων δοκιμών της εταιρείας στην Ευρώπη, περιλαμβάνει επίσης το Ford Lommel Proving Grounds στο Βέλγιο. Εκεί βρίσκεται μια ειδική πίστα που χρησιμοποιείται για δοκιμές με πλευρικούς ανέμους, αλμυρό νερό και λάσπη. Τα οχήματα υποβάλλονται τακτικά σε επίπονες δοκιμές αντοχής που, σε πραγματικές συνθήκες, αντιστοιχούν σε 5,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνουν περιοχές απαιτητικές όπως η έρημος Mojave στις ΗΠΑ, ο Αρκτικός Κύκλος και το Αλπικό Πέρασμα Grossglockner στην Αυστρία.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης