Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι εργαζόμενοι της Tesla στο εργοστάσιο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μοίρασαν φυλλάδια ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στα οποία έγραφαν «Τα τριαντάφυλλα είναι κόκκινα/ Οι βιολέτες είναι μπλε/ Η δημιουργία ενός συνδικάτου ξεκινά από εσένα». Οι κάρτες ήταν μέρος των  προσπαθειών των εργαζομένων να δημιουργήσουν ένα σωματείο εντός της Tesla, κάτι που η εταιρία τους έχει απαγορεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζει ηλιακούς συλλέκτες και εξαρτήματα για τη φόρτιση, ενώ αρκετοί υπάλληλοι εργάζονται και στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού αυτόνομης οδήγησης (Autopilot), οι οποίοι μάλιστα εκφράζουν και τα μεγαλύτερα παράπονα για την εταιρία.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι, εκτός από τον αγώνα για πιο ανταγωνιστικούς μισθούς, παλεύουν για μείωση των πιέσεων που λένε ότι είναι επιβλαβείς για την υγεία τους και οδηγούν ορισμένους υπαλλήλους σε ασταμάτητη εργασία, σε βαθμό που δεν προλαβαίνουν να πάνε στην τουαλέτα.

«Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να τους φέρονται σαν ρομπότ», είπε στο Bloomberg ο Al Celli, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του σωματείου. «Έχουμε τόση βιασύνη να κάνουμε πράγματα που δεν ξέρω αν είναι πράγματι καλά μελετημένα όλα. Η νοοτροπία είναι «Ας το βγάλουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».
Οι διοργανωτές, ωστόσο, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυστηρές αντιδράσεις. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, αντιτάχθηκε ανοιχτά στο συνδικαλισμό και το 2021, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων διαπίστωσε ότι η Tesla απέλυσε παράνομα έναν εργαζόμενο για τις συνδικαλιστικές του δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, για αυτήν την προσπάθεια, οι εργαζόμενοι δεν στρέφονται στο συνδικάτο United Auto Workers, το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της Ford, της GM και του ομίλου Stellantis στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, στράφηκαν στη θυγατρική του Service Employees International Union Workers United, η οποία βοήθησε τους υπαλλήλους των Starbucks να ιδρύσουν τον δικό τους συνδικαλιστικό σώμα.  Αυτό είναι «ένα άλλο παράδειγμα εργαζομένων που δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένας μη οργανωμένος χώρος εργασίας», δήλωσε ο Jaz Brisack, ο αρχηγός της συνδικαλιστικής προσπάθειας των εργαζομένων σε καφετέριες. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης