Η φημισμένη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία, παρουσίασε δύο νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες ελαστικών με προηγμένους αισθητήρες που ανιχνεύουν οτιδήποτε συμβαίνει στο ελαστικό και ρυθμίζουν ανάλογα την πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τεχνολογίες ονομάζονται ContiSense και ContiAdapt και στόχος της Continental είναι να κάνει ακόμη πιο άνετη και ασφαλή την οδήγηση στο μέλλον. Η πρώτη βασίζεται στην ανάπτυξη ηλεκτρικά αγώγιμων μιγμάτων γόμας που επιτρέπουν την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων από ένα αισθητήρα στο ελαστικό, σε ένα δέκτη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Οι εγκατεστημένοι στο ελαστικό αισθητήρες ελέγχουν συνεχώς το βάθος του πέλματος και τη θερμοκρασία. Αν οι τιμές των μετρήσεων βγουν εκτός προκαθορισμένων ορίων, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό πριν χαθεί η πίεση. Επίσης, στο μέλλον, θα τοποθετηθούν επιπλέον αισθητήρες που θα μεταδίδουν πληροφορίες στον οδηγό για το οδόστρωμα και τις συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ContiAdapt από την άλλη, συνδυάζει μικρο-συμπιεστές ενσωματωμένους στον τροχό, με στόχο τη ρύθμιση της πίεσης του ελαστικού. Έτσι μπορεί να τροποποιεί το μέγεθος της επιφάνειας του ελαστικού που εφάπτεται με το οδόστρωμα. Τέσσερις διαφορετικοί συνδυασμοί επιτρέπουν τέλεια προσαρμογή σε διαφορετικές συνθήκες οδοστρώματος, όπως βρεγμένο, ανώμαλο, γλιστερό ή κανονικό.

Το σύστημα, επιτρέπει επίσης, τη ρύθμιση του ελαστικού σε πολύ χαμηλές πιέσεις (κάτω από 1 bar), ώστε, για παράδειγμα, να διευκολυνθεί ο οδηγός να ξεκινήσει το όχημα σε βαθύ χιόνι ή να διασχίσει μια επιφάνεια με επικίνδυνο μαύρο πάγο.

Οι παραπάνω τεχνολογίες υποστηρίζονται από ένα νέο ελαστικό με διαφορετικές ζώνες πέλματος. Ανάλογα με την πίεση του ελαστικού και το πλάτος της ζάντας, ενεργοποιούνται διαφορετικές ζώνες πέλματος και το ελαστικό  υιοθετεί το απαιτούμενο «αποτύπωμα» για την περίσταση. Με αυτόν τον τρόπο, τα χαρακτηριστικά του ελαστικού προσαρμόζονται στις επικρατούσες οδικές συνθήκες ή στις προτιμήσεις του οδηγού.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης