Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) σχετικά με τα θανατηφόρα τροχαία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την EIE, περίπου ένα στα τρία δυστυχήματα οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, τις μέρες των εορτών παρατηρείται αύξηση των τροχαίων, με τους οδηγούς να συνηθίζουν να πίνουν λίγο παραπάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κυρίως ερώτημα που επικρατεί αυτές τις ημέρες είναι το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει τα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ. Ο οδηγός πρέπει να γνωρίζει ότι το να φτάσει το όριο του 0,25 γρ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία ή τα 0,50 γρ./λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας είναι πάρα πολύ εύκολο» αναφέρει η ιατροδικαστική εταιρεία.

Επίσης, σημειώνει πως η οδηγική ικανότητα ενός ατόμου επηρεάζεται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα, αλλά και από τη διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, τη χρόνια κατανάλωση, την πρόσμειξη αλκοόλ με αναψυκτικά καθώς και από άλλα νοσήματα. Συνεπώς, η λογική «θα πιω ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω» δεν μπορεί απόλυτα να ισχύει.

Η μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, δρ Γρηγόρης Λέων: «Από την εμπειρία μας θα συμβουλεύαμε όσους θέλουν να οδηγήσουν αυτές τις ημέρες να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ. Ειδικά αυτές τις μέρες, που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, είναι σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα. Μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων».

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης