Τα περισσότερα φορτηγά πώλησης παγωτού διαθέτουν κινητήρες diesel που λειτουργούν συνεχώς προκειμένου να διατηρηθεί η ψύξη. Τα συγκεκριμένα μοτέρ παράγουν επιβλαβείς εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρμόδιοι φορείς πολλών μεγάλων πόλεων στην Ευρώπη επιχειρούν να περιορίσουν και να απαγορεύσουν τη διέλευση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Στη Ηνωμένο Βασίλειο, η Nissan σε συνεργασία με την Mackie’s of Scotland, μία οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοπαραγωγής και παγωτού, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες όπως ο άνεμος και ο ήλιος, δημιούργησαν το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο παγωτατζίδικο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωτότυπο Van βασίζεται στο e-NV200, συνδυάζοντας ένα μηδενικών ρύπων σύστημα μετάδοσης κίνησης, αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες με «ζωή» δεύτερου κύκλου και παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Καθώς ο ηλεκτροκινητήρας  του οχήματος τροφοδοτείται από μια μπαταρία 40kWh, ο εξοπλισμός του φορτηγού για το παγωτό, που περιλαμβάνει ένα μηχάνημα σερβιρίσματος μαλακού παγωτού, συρτάρι κατάψυξης και ψυγείο ποτών, τροφοδοτείται από το νέο-αποκαλυφθέν Energy ROAM.

Σχεδιασμένο τόσο για επαγγελματική χρήση, όσο και για αναψυχή, το ROAM είναι ένα φορητό σύστημα ισχύος αποτελούμενο από  κυψέλες ιόντων λιθίου, που ανακτώνται από ηλεκτροκίνητα οχήματα πρώτης γενιάς της Nissan (παραγωγής από το 2010 και μετά).

Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται η ευκαιρία για μια βιώσιμη «ζωή» δεύτερου κύκλου, για τις μπαταρίες ενός μοντέλου τεχνολογίας EV.

Το παγωτατζίδικο μπορεί να διανύσει έως και 200 χιλιόμετρα χωρίς φόρτιση. Οι δύο μονάδες Energy ROAM επαναφορτίζονται είτε από τροφοδοσία 230V (μία πλήρη φόρτιση διαρκεί περίπου μία ώρα), είτε από τη συστοιχία ενός ηλιακού πάνελ που βρίσκεται στην οροφή του φορτηγού (με πλήρη επαναφόρτιση σε 2-4 ώρες).

Το παγωτό σερβίρεται από μία θυρίδα που ανοίγει στο πλάι του οχήματος, με το σύστημα πώλησης να βρίσκεται δίπλα από το φορτηγό και τον πελάτη να πληρώνει είτε με μετρητά, είτε με κάρτα ανέπαφης συναλλαγής, είτε μέσω ενός πάνελ «tap-to-pay», τοποθετημένου στην πλευρά του φορτηγού.

Τέλος, το Van φέρει ένα έξυπνο κουμπί που δημιουργεί tweet της ακριβούς θέσης του ώστε να το βρίσκουν οι γονείς και τα παιδιά. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία διευθύνσεων της What3Words, οι χρήστες εντοπίζουν που βρίσκεται το όχημα ακόμη και αν είναι σε πάρκο ή σε παραλία, δηλαδή εκεί που δεν υπάρχει επίσημη ονομασία οδού.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης