Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού παραγωγής, αποθήκευσης και ανεφοδιασμού υδρογονοκίνητων οχημάτων στη χώρα μας. Στην Αγία Παρασκευή Αττικής, και πιο συγκεκριμένα μέσα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το πρωτοποριακό σύστημα χρησιμοποιεί συμπιεστή τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων απαιτώντας λίγη ενέργεια και λειτουργώντας εντελώς αθόρυβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρη η ανάπτυξη και δημιουργία του έργου έγινε από ελληνική τεχνογνωσία καθώς υπεύθυνη είναι η CYRUS ΑΕ, εταιρεία spin-off του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.

Το υδρογόνο παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. ηλιακής, αιολικής) και ένα από τα κύρια συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα καύσιμα με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο ΓΓΕΚ καθ. Αθ. Κυριαζής, ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννης, ο ΓΓ Μεταφορών κ. Ι. Ξιφαράς, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών/βιομηχανικών φορέων

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σκρέκας τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της διάδοσής τους στον χώρο της Ενέργειας και στον δρόμο για ένα μέλλον απαλλαγμένο από εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ο Υφυπουργός κ. Μ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναπτύσσει συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με σκοπό να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την υδρογονοκίνηση στις Μεταφορές. Το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων είναι ο πιλότος αυτής της προσπάθειας που θα φέρει πιο κοντά τη δυνατότητα χρήσης του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών στη χώρα μας».

Η χρηματοδότηση, η οποία προέρχεται από το Uni.Fund, την εισηγμένη στον NASDAQ εταιρία ADVENT Technologies, αλλά και άλλους επενδυτές, θα χρησιμοποιηθεί για εξάπλωση της εταιρείας σε νέες αγορές αλλά και για περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του νέου μοντέλου του συμπιεστή με εφαρμογή μεταξύ άλλων σε σταθμούς ανεφοδιασμού βαρέων οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων, και ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει την ναυαρχίδα της εταιρείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης