Του Λουκά Παπαλάμπρου

Είναι ένα από τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και έχουν σώσει χιλιάδες ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών ABS (Anti-lock Braking System) προσφέρει σταθερότητα και έλεγχο του οχήματος κατά το φρενάρισμα. Όταν ο οδηγός πατήσει δυνατά το φρένο, κατανέμει τη δύναμη με τέτοιο τρόπο μεταξύ των μπροστινών και πίσω τροχών, έτσι ώστε να μην μπλοκάρουν οι οπίσθιοι τροχοί πολύ νωρίτερα από τους πρόσθιους και να εξασφαλιστεί η σταθερή πορεία του οχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εκμεταλλεύεται τα όρια που παρέχουν οι φυσικές ιδιότητες των ελαστικών και του οδοστρώματος. Το ABS έχει εξελιχθεί στον μέγιστο βαθμό τα τελευταία χρόνια, με τους κατασκευαστές να τοποθετούν προηγμένους αισθητήρες που ανιχνεύουν την ταχύτητα περιστροφής κάθε τροχού και παράγουν σήματα εξόδου, ανεξάρτητη ηλεκτρονική ομάδα ελέγχου, συσσωρευτή της πίεσης του κυκλώματος, ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες, αποσβεστήρα παλμών και πολλά άλλα.

Πλέον, οι δοκιμές γίνονται σε υπερσύγχρονα εργαστήρια με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 όμως και στις αρχές του 1980, όλα τα τεστ πραγματοποιούνταν σε κανονικές συνθήκες, με τους μηχανικούς να εργάζονται στο χιόνι, στη βροχή και στο κρύο.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πώς η Mercedes έκανε τις δοκιμές στα φορτηγά και στα λεωφορεία. Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις ένα μηχάνημα τόσων τόνων να χάνει την πρόσφυση και να περιστρέφεται στην παγωμένη επιφάνεια θαρρείς και κάνει μπαλέτο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης