Οι αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν όλο και περισσότερα ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της ηλεκτρικής κινητικότητας και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι προωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την κατασκευή 1 εκατομμυρίου δημόσιων σταθμών φόρτισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) όμως, οι υποδομές στη Γηραιά Ήπειρο είναι ελλιπείς. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις σχετικά με την άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων και plug-in hybrid αυτοκινήτων, οι σταθμοί φόρτισης πρέπει να πολλαπλασιαστούν άμεσα, καθώς δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των οδηγών.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ περίπου 165.000 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης. Ο αριθμός υπολείπεται σημαντικά με βάση τις εκτιμήσεις της ACEA.

Για να υποστηριχθούν οι οδηγοί, πρέπει μέχρι το 2025 να εγκατασταθούν τουλάχιστον 2,8 εκατ. σταθμοί και μέχρι το 2030 ο αριθμός να έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 5,6 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με απλά λόγια, απαιτείται επιτάχυνση στις διαδικασίες ανάπτυξης των υποδομών και ένα κοινό πλάνο από  τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης