Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η κατηγορία των MPV χάνει έναν ακόμη δυνατό της παίχτη καθώς η Renault σταματά οριστικά την παραγωγή του Scenic. Η γαλλική εταιρεία δεν θα προσφέρει πλέον το μικρό οικογενειακό βαν στην Ευρώπη, ένα μοντέλο που υπάρχει από το 1996 όταν έκανε το ντεμπούτο της η πρώτη γενιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το αρχικό Scenic πούλησε περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια μονάδες κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, ο σύγχρονος διάδοχός του δεν τράβηξε ποτέ την προσοχή που του άξιζε με μόλις 20.678 πωλήσεις πέρυσι. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν δέχεται παραγγελίες για το Scenic, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επταθέσιο αδερφάκι του – το Grand Scenic – εξακολουθεί να πωλείται.

Να θυμίσουμε πως και η Citroen ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο θα σταματήσει η διάθεση και του δικού της MPV με τρεις σειρές θέσεων, του Grand C4 SpaceTourer. Φαίνεται ότι η Ford είναι επί του παρόντος ένας από τους ελάχιστους κατασκευαστές στην Ευρώπη με διαθέσιμο μίνι βαν, το S-Max, το οποίο έλαβε και νέο υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η αλήθεια είναι τα πολυχρηστικά μοντέλα έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς ένα μεγάλο SUV πλέον μπορεί να προσφέρει παρόμοιους χώρους, ακόμα και τρίτη σειρά θέσεων. Μπορεί στην Ελλάδα η συγκεκριμένη κατηγορία να μην ευδοκίμησε ιδιαίτερα, σε άλλες όμως χώρες της Ευρώπης, αποτελούσαν την πρώτη επιλογή πολύτεκνων οικογενειών, καθώς η ευχρηστία τους είναι ασύγκριτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται να είναι πλέον SUV, φαίνεται πως αρκετές κατηγορίες αυτοκινήτων θα χαθούν σταδιακά από τον χάρτη. Εάν λοιπόν είχατε σκοπό να αγοράσετε ένα MPV, καλύτερα να βιαστείτε. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης