Του Λουκά Παπαλάμπρου

Ηλεκτροκίνηση, αυτόνομη οδήγηση και τεχνητή νοημοσύνη. Η αυτοκίνηση περνά σε μία νέα εποχή, με τους κατασκευαστές να δημιουργούν ολοένα και πιο πρωτοποριακά οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βαυαρική φίρμα ανακοίνωσε ότι από τον Μάρτιο του 2019 τα μοντέλα της θα φέρουν έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος θα επικοινωνεί με τον οδηγό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, θα απαντά στον χαιρετισμό «Hey BMW» και σε διάφορες ερωτήσεις.

Αν θες, το βαφτίζεις κιόλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα ονομάζεται «Intelligent Personal Assistant» και έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» τις συνήθειες του οδηγού και να τις αξιοποιεί. Μαθαίνει τις προτιμήσεις του και είναι πάντα σε ετοιμότητα για να τον βοηθήσει ή να συνομιλήσει μαζί του για θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση: «Hey BMW, ποιο είναι το νόημα της ζωής;», να εξηγήσει κάθε είδους λειτουργία: «Πώς λειτουργεί η Υποβοήθηση Μεγάλης Σκάλας Φώτων;», να παρέχει πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση: «Είναι εντάξει η στάθμη λαδιού;», να ρυθμίσει αυτόματα τη θερμοκρασία της καμπίνας με τη φράση: «Hey BMW, κρυώνω» και να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως: «Τι προειδοποιητικά μηνύματα έχω;».

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, συγκριτικά με άλλους ψηφιακούς βοηθούς του είδους, είναι ότι οι οδηγοί μπορούν να του δώσουν ακόμα και όνομα (για παράδειγμα, Tom, Athina, Charlie ή Joy), εξατομικεύοντας περαιτέρω την προσωπικότητά του.

Επίσης, η συνεχής τεχνολογική πρόοδος θα του επιτρέπει να μαθαίνει όλο και περισσότερες προτιμήσεις στο μέλλον. Ο βοηθός βελτιώνεται συνεχώς με κάθε νέα εντολή, ερώτηση ή ρύθμιση. Τη βάση όλου αυτού θα αποτελεί το φορητό, ψηφιακό προφίλ του πελάτη – το BMW ID – που συνδέει το αυτοκίνητο με τον πελάτη και τον ψηφιακό του κόσμο.

Τέλειος συνοδηγός

Με απλά λόγια, είναι ο ιδανικός συνοδηγός, ένας χρήσιμος βοηθός που θα σου βρει το πλησιέστερο πρατήριο, ξενοδοχείο, χώρο στάθμευσης, εστιατόριο, καφέ και οτιδήποτε άλλο του ζητήσεις. Με την ένταξή του στο Microsoft Office 365 και το Skype for Business θα συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις κατόπιν εντολής ή θα διαβάζει emails, μετατρέποντας, έτσι, κάθε όχημα BMW σε ένα φωνητικά ελεγχόμενο κινητό γραφείο.

Το «Intelligent Personal Assistant» θα διατίθεται σε βασική έκδοση με voice control (φωνητικό έλεγχο) σε 23 γλώσσες και αγορές από τον Μάρτιο του 2019. Θα προσφέρεται για μοντέλα με το νέο Λειτουργικό Σύστημα BMW 7.0, όπως την καινούργια Σειρά 3 – οι παραγγελίες ανοίγουν τον Νοέμβριο.

Στην περίπτωση των νέων μοντέλων X5, Z4 και Σειρά 8 με BMW Operating System 7.0, η δυνατότητα Remote Software Upgrade θα επιτρέπει στους πελάτες να εγκαταστήσουν οι ίδιοι την έκδοση του «Intelligent Personal Assistant» από τον Μάρτιο του 2019, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα εμπόρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης