Το σκάνδαλο dieselgate φαίνεται πως θα ακολουθεί για πολύ καιρό τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, παρά τις όποιες προσπάθειες των ανώτερων στελεχών για κάλυψη του θέματος, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Οι θεσμικοί επενδυτές κατέθεσαν στη Γερμανία δύο νέες ομαδικές δικαστικές προσφυγές κατά του VW Group μέσω του δικηγορικού γραφείου Quinn Emanuel. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι προσφυγές είναι πιθανό να κοστίσουν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο, προκαλώντας τριγμούς στο οικοδόμημα. Ο επικεφαλής επενδύσεων της Bentham Europe, εταιρίας που χρηματοδοτεί τους εμπλεκόμενους σε δικαστικές διενέξεις, ανέφερε ότι το εύρος της βάσης των μετοχών κρούει το καμπανάκι της αφύπνισης για τη Volkswagen AG, που θα πρέπει να λύσει δίχως κωλυσιεργίες τις εκκρεμότητες με τους μετόχους και να επικεντρωθεί στην προσπάθεια ανάκτησης του μεριδίου αγοράς που έχασε εξαιτίας του σκανδάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Bentham Europe, που σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες μετά την υποβολή των αγωγών στη Γερμανία, είπε ότι οι προσφυγές σχετίζονται με την απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της VW για την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015. Πρόσθεσε ότι οι αγωγές αποτελούν ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό δείγμα της βάσης των μετόχων της εταιρίας, από κρατικά επενδυτικά ταμεία και διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων έως συνταξιοδοτικά ταμεία δημόσιων επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού ταμείου των δασκάλων της Καλιφόρνια (CalSTRS).

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο Bloomberg, η VW θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό των 10 δις δολαρίων ως αποζημίωση στις ΗΠΑ, λόγω του σκανδάλου παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων. Τα 6,5 δις προορίζονται για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που επηρεάζονται και τα υπόλοιπα 3,5 δις θα πάνε στα στα ταμεία των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών των Η.Π.Α και της Καλιφόρνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης