Η διάσημη γερμανική πίστα, γνωστή και ως «Πράσινη Κόλαση», αποτελεί το όνειρο των ενθουσιωδών φίλων της ταχύτητας. Είναι το circuit το οποίο όλοι θέλουν να επισκεφθούν και να δοκιμάσουν τα όρια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Nürburgring Nordschleife ωστόσο, εκτός από πολύ απαιτητικό, σκληρό και επικίνδυνο, είναι και απίστευτα ακριβό. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, η πίστα και πιο συγκεκριμένα τα 20,8 χιλιόμετρα της διαδρομής είναι ελεύθερα για το κοινό, όταν δεν υπάρχει κάποιο event από αυτοκινητοβιομηχανία, δοκιμές εξέλιξης κάποιου νέου supercars ή απόπειρα επίτευξης για το ρεκόρ γύρου.

Στο «Ring» μπορεί να μπει οποιοσδήποτε με το δικό του αυτοκίνητο ή τη μηχανή. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης του οχήματος των ονείρων του από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γύρω περιοχή, καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είτε λοιπόν εισέλθει κάποιος με το ιδιόκτητο αυτοκίνητο, είτε με το νοικιασμένο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Το Nurburgring δεν συγχωρεί λάθη και ο κίνδυνος ατυχήματος παραμονεύει σε κάθε στροφή, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το φημισμένο circuit, κερδίζει χρήματα από παντού. Ειδικά από την επαφή με τις μπαριέρες! Αν λοιπόν τρακάρει κάποιος – και δυστυχώς είναι πολλοί – μπορεί να μην του φθάσουν οι μισθοί ενός χρόνου για να ξοφλήσει.

Για να μπει ο γερανός και να μαζέψει το αυτοκίνητο απαιτούνται 500 ευρώ. Η χρέωση για το safety car και τους δύο ανθρώπους που εισέρχονται για να ελέγξουν την κυκλοφορία, ξεπερνά τα 100 ευρώ την ώρα, ενώ αν η πίστα πρέπει να κλείσει για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια και να γίνει αποκατάσταση των ζημιών είναι περίπου 1.600 ευρώ την ώρα.

Οι χρεώσεις δεν σταματούν όμως εδώ. Σε περίπτωση πρόσκρουσης στις προστατευτικές μπαριέρες, μόνο το φορτηγό που κουβαλά τα ανταλλακτικά κοστίζει πάνω από 150 ευρώ. Η χρέωση για την αφαίρεση των κατεστραμμένων κομματιών ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά μέτρο και η τοποθέτηση καινούργιων 39 ευρώ ανά μέτρο. Οι βάσεις στοιχίζουν 48 ευρώ η μία και τα πασαλάκια 5,10 ευρώ ανά τεμάχιο.  

Όλα αυτά, σε περίπτωση απλού ατυχήματος χωρίς τραυματισμούς. Γιατί αν χρειαστεί ασθενοφόρο ή ελικόπτερο, τότε θες μια περιουσία.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης