Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της αυτόνομης οδήγησης, η Jaguar Land Rover αναπτύσσει μία νέα λειτουργία που ειδοποιεί τους χρήστες του δρόμου για την κατεύθυνση της διαδρομής.

Το νέο σύστημα της βρετανικής φίρμας ουσιαστικά προειδοποιεί τους πεζούς για τις επόμενες κινήσεις του οχήματος μέσω μιας σειράς προβολών στο οδόστρωμα. Τα πρωτότυπα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Aurrigo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γραμμές και οι ραβδώσεις που προβάλλονται στο οδόστρωμα αλλάζουν διάταξη και πυκνότητα ανάλογα με την ταχύτητα και την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Κατά την προσέγγιση σε στροφή, οι ραβδώσεις μετακινούνται προς τα αριστερά ή δεξιά. Όταν φρενάρει το όχημα, οι γραμμές μικραίνουν, ενώ κατά την επιτάχυνση η απόσταση μεταξύ τους μεγαλώνει. 

Οι δοκιμές οργανώθηκαν από μία ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών της Jaguar Land Rover και γνωστικούς ψυχολόγους, καθώς μελέτες απέδειξαν ότι το 41% των οδηγών και των πεζών ανησυχεί για τη χρήση του οδικού δικτύου από κοινού με τα αυτόνομα οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καινοτόμο σύστημα δοκιμάστηκε σε ένα κατασκευασμένο σκηνικό δρόμου στο Κόβεντρυ της Αγγλίας. Στόχος, όπως δήλωσε ο Pete Bennett, διευθυντής Έρευνας Εξελικτικής Αυτοκίνησης της JLR, είναι να κατανοήσουν πόσες πληροφορίες πρέπει να μοιράζεται ένα αυτόνομο όχημα με έναν πεζό, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να αλληλεπιδρούν με απόλυτη ασφάλεια. 


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης