Τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αυτό είναι το επόμενο στοίχημα των αυτοκινητοβιομηχανιών και γι΄αυτό εργάζονται τα τελευταία χρόνια, εξελίσσοντας μία σειρά πρωτοποριακών λειτουργιών.

Η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει την επόμενη γενιά της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, ενσωματώνοντας «έξυπνους» βιομετρικούς αισθητήρες που είναι σε θέση να κατανοήσουν τη συναισθηματική κατάσταση του οδηγού και να προσαρμόσουν ανάλογα κάποιες ρυθμίσεις στην καμπίνα προκειμένου να του προκαλέσουν ευεξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα γίνονται μέσω μιας προηγμένης κάμερας η οποία παρακολουθεί το πρόσωπο του οδηγού. Οι βιομετρικοί αισθητήρες που ενσωματώνει σκανάρουν διαρκώς τις κινήσεις του προσώπου, ενώ ένας αλγόριθμος του λογισμικού συγκεντρώνει τα δεδομένα, τα αναλύει και αποκωδικοποιεί τις εκφράσεις του.

Αν διαπιστώσει ένταση, άγχος, στρες ή κούραση, προσαρμόζει αυτόματα τη λειτουργία του κλιματισμού, την ένταση του ήχου και το είδος της μουσικής, καθώς και την απόχρωση του εσωτερικού φωτισμού. 

Με απλά λόγια, το σύστημα θα επιλέγει αν θα βγαίνει δροσερός ή ζεστός αέρας, αν η μουσική θα είναι τύπου chill out ή rock και πόσο έντονος είναι ο φωτισμός στις οθόνες, ανάλογα, πάντοτε, με τη διάθεση του οδηγού, το αν έχει νεύρα ή είναι χαρούμενος και χαλαρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της βρετανικής μάρκας είναι να προσφέρει μία αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας στο σαλόνι των επόμενων μοντέλων των Jaguar και Land Rover. Βέβαια, δεν ξέρουμε πόσο εφικτό είναι αυτό, καθώς κάθε άνθρωπος σκέφτεται, συμπεριφέρεται και αισθάνεται με διαφορετικό τρόπο.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης