Ακολουθώντας το παράδειγμα των αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας στις υπεριώδεις ακτίνες, η Nissan δημιούργησε μια αντίστοιχη ειδική βαφή για τα δημοφιλή crossover της γκάμας της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Qashqai, Juke και  X-Trail διαθέτουν μιας υψηλής ποιότητας, πολλαπλών στρώσεων βαφή, που τα προστατεύει από τις ακτίνες UV και όλες τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός μοντέλου, οι μηχανικοί της ιαπωνικής φίρμας πραγματοποιούν μια σειρά πρωτοποριακών δοκιμών σε δείγματα χρωμάτων, ώστε να διαπιστώσουν πόσο ανθεκτικά είναι.

Πιο συγκεκριμένα, εκθέτουν δείγματα σε ακτίνες UV με 500 watt ανά τετραγωνικό μέτρο του υπεριώδους φωτός, γεγονός που μεταφράζεται σε 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία UV από το φυσικό φως του ήλιου. Έτσι, αν υποθέσουμε πως μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη SFP 50 προστατεύει επαρκώς το ανθρώπινο δέρμα κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο δείκτης προστασίας του χρώματος των crossover μοντέλων της Nissan ισοδυναμεί με SFP 500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κλειδί» για την επίτευξη του συγκεκριμένου υψηλού δείκτη αντηλιακής προστασίας αποτελεί ο θάλαμος περιβαλλοντικών δοκιμών, που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Τεχνικό Κέντρο της φίρμας, στο Cranfield. Το ύψος της επένδυσης στον συγκεκριμένο θάλαμο ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ και εκεί οι μηχανικοί της Nissan μπορούν να αναδημιουργήσουν πολλά χρόνια έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, σε πραγματικές συνθήκες, σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Οι λαμπτήρες υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται στον συγκεκριμένο θάλαμο εκπέμπουν 92.000 watt έντονης θερμότητας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η καμπίνα του κάθε crossover να φθάνει σε θερμοκρασία τους 120 βαθμούς Κελσίου. Για να εξασφαλιστεί η εξαιρετική αντοχή στο άλλο άκρο του φάσματος  θερμοκρασίας, μπορεί επίσης να μειωθεί στους -50 βαθμούς Κελσίου!

Μέσα από αυτήν την απαιτητική διαδικασία διασφαλίζεται η αντοχή κάθε τμήματος του αυτοκινήτου, από το χρώμα έως τα πλαστικά, τα υφάσματα των καθισμάτων και τα υλικά συγκόλλησης.

Δείτε όλα τα διαθέσιμα χρώματα των Qashqai, Juke και  X-Trail


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

    

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης