Του Λουκά Παπαλάμπρου

Τη νέα γενιά του δημοφιλούς SUV της γκάμας της, το οποίο σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε για τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, αποκάλυψε η KIA. Σε σχέση με το «παγκόσμιο» Sportage, η ευρωπαϊκών προδιαγραφών έκδοση του μοντέλου διαφέρει σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της Kia Europe είναι να προσφέρει στους οδηγούς ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, ένα κομψό και μοντέρνο SUV, που ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία συνδεσιμότητας, φέρει τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης, είναι απολαυστικό στον δρόμο και διαθέτει ένα εσωτερικό υψηλής ποιότητας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φρέσκο και τολμηρό

Η παρουσία του νέου Sportage από αισθητικής πλευράς είναι αξιοθαύμαστη. Οι έντονες γραμμές του αμαξώματος, οι μυώδεις επιφάνειες, η μεγάλη μάσκα με τους LED Matrix προβολείς, τα χρωμιωμένα H ΚΙΑ έφτιαξε δύο Sportage – ένα για την Ευρώπη κι ένα για τον υπόλοιπο κόσμο.διακοσμητικά και οι μαύρες λεπτομέρειες αναδεικνύουν το δυναμικό στυλ, τη συναισθηματική και συνάμα τολμηρή σχεδιαστική ταυτότητα του οχήματος.

Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού και την έκδοση, το νέο Sportage διαθέτει ζάντες 17, 18 ή 19 ιντσών, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε έξι διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Επίσης δεν λείπει η διχρωμία με τη μαύρη οροφή.

Το εσωτερικό είναι προσεκτικά μελετημένο. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια όμορφη καμπύλη οθόνη 12,3 ιντσών με δυνατότητες αφής και σπορ αεραγωγοί. Η οθόνη αφής αποτελεί το κέντρο της διασύνδεσης οδηγού και επιβατών, της λειτουργικότητας και των αναγκών χρήσης. Ο πίνακας οργάνων με διαγώνιο επίσης 12,3 ιντσών είναι εξοπλισμένος με οθόνη υγρών κρυστάλλων τελευταίας γενιάς για γραφικά  απίστευτης ακρίβειας και ευκρίνειας.

Το αυτοκίνητο συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη μέσω της εφαρμογής Kia Connect, παρέχοντας πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες από απόσταση. Οι διακόπτες στην καμπίνα είναι τύπου «soft touch», τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι υψηλής ποιότητας και τα καθίσματα ιδιαίτερα αναπαυτικά.

Χάρη στις αυξημένες διαστάσεις του αμαξώματος, οι χώροι για τους επιβάτες τοποθετούνται στο άνω άκρο της κατηγορίας. Το πορτμπαγκάζ έχει όγκο 591 λίτρα, που με την αναδίπλωση των καθισμάτων εκτοξεύεται στα 1.780 λτ.
 

Αποδοτικοί κινητήρες

Το νέο Sportage θα λανσαριστεί με μια πλήρη γκάμα ισχυρών και οικονομικών κινητήρων, συμπεριλαμβανομένων υπερσύγχρονων υβριδικών τεχνολογιών, καθώς και της πιο πρόσφατης γενιάς καθαρών κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου. Μεγάλες οθόνες καλύπτουν το μισό ταμπλό.

Το PHEV Sportage τροφοδοτείται από τον 1.6 T-GDI κινητήρα βενζίνης κι έναν ηλεκτροκινητήρα 66,9 kW, που λαμβάνει ενέργεια από μπαταρία 13,8 kWh. Η συνδυασμένη ισχύς ανέρχεται στους 265 ίππους.
Το HEV Sportage επωφελείται από το ίδιο μοτέρ 1.6 T-GDI. Διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ 44,2 kW και μπαταρία 1,49 kWh, με την απόδοση να αγγίζει τους 230 ίππους. Ο ίδιος κινητήρας διατίθεται και με ήπιο υβριδικό σύστημα (MHEV). Συνδυάζει βέλτιστη απόδοση με σπορ επιδόσεις αποδίδοντας 150 ή 180 ίππους.

 

Στην γκάμα λανσαρίσματος του ευρωπαϊκού Sportage περιλαμβάνεται και ο diesel 1.6 λίτρου απόδοσης 115 και 136 ίππων. Ο κινητήρας 1.6 T-GDI συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (7DCT), ενώ διατίθεται και με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων (MT). Οι εκδόσεις πετρελαίου μπορούν να συνδυαστούν είτε με το έξυπνο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων (iMT) είτε με το αυτόματο 7DCT.

 

Φουλ στις τεχνολογίες

Όπως κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο, έτσι και το κορεατικό SUV επωφελείται των πιο σύγχρονων τεχνολογιών. Εξοπλίζεται με δεκάδες συστήματα, όπως το Advanced Driver Assistance System (ADAS) για την αποφυγή κινδύνων, το Forward Collision-Avoidance Assist της Kia με λειτουργία Junction Tuning, που βοηθά αποφυγή συγκρούσεων με τα επερχόμενα αυτοκίνητα που έρχονται από αριστερά στις διασταυρώσεις και το Smart Cruise Control.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα κίνησης (Comfort, Eco και Sport) που επιλέγονται μέσω του Drive Mode. Επιπλέον υπάρχει και το Terrain Mode για αποδράσεις στην ύπαιθρο. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (ECS) και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης AWD εξασφαλίζουν τα βέλτιστα επίπεδα άνεσης, την πρόσφυση των τροχών και την οδηγική απόλαυση.

Όσο για το εμπορικό λανσάρισμα του νέου KIA Sportage, προγραμματίζεται προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2022.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κινητήρες «φοράει» το νέο Kia Ceed 3ης γενιάς

Σε 24 ώρες η KIA έλαβε 21.000 προπαραγγελίες για το EV6

Αύξησε το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά η KIA

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης