Του Λουκά Παπαλάμπρου

Αποδίδει 1.843 ίππους, έχει την κορυφαία στρεπτική ακαμψία και μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 300 χλμ./ώρα στον απίστευτο χρόνο των 8,4 δευτερολέπτων. Αναφερόμαστε στο Venom F5, το αυτοκίνητο που στοχεύει να συντρίψει κάθε ρεκόρ ταχύτητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από τρία χρόνια εξέλιξης, η Hennessey παρουσίασε επίσημα την έκδοση παραγωγής του μοντέλου, ένα υψηλών προδιαγραφών τετράτροχο με εντυπωσιακές αναλογίες και ασυναγώνιστες επιδόσεις.

Πύραυλος εδάφους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Venom F5 είναι το πιο γρήγορο όχημα παραγωγής που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Στόχος της αμερικανικής φίρμας είναι να ξεπεράσει τόσο τη Bugatti όσο και τη Koenigsegg σε επιταχύνσεις και τελική ταχύτητα, σπάζοντας το φράγμα των 500 χλμ./ώρα.

Η εταιρεία από το Τέξας δεσμεύτηκε πως θα επιχειρήσει να σπάσει τα ρεκόρ μέσα στο 2021, καταγράφοντας τα πάντα μέσω VBOX GPS, παρουσία δημοσιογράφων, πελατών και ειδικών αναλυτών, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τα δεδομένα.

Το αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο από εξωτικά υλικά. Φέρει monocoque carbon πλαίσιο, έχει μήκος 4.666 χλστ.  πλάτος 1.971 χλστ. και ύψος που ρυθμίζεται από τον οδηγό, ανάλογα με το που κινείται. Η εμφάνισή του είναι άκρως επιθετική, με τους σχεδιαστές και μηχανικούς της Hennessey να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αεροδυναμική.

Πατά σε μια αναβαθμισμένη εκδοχή των ελαστικών Michelin Pilot Sport Cup 2 τα οποία έχουν εξελιχθεί ειδικά για το Venom F5, ώστε να αντέχουν τις πιέσεις. Έχουν διάσταση 265/35 εμπρός και 345/30 πίσω, με σφυρήλατες ζάντες 19 και 20 ιντσών αντίστοιχα.

Το εσωτερικό του είναι λιτό και πρακτικό, όπως ενός αγωνιστικού οχήματος. Οδηγός και συνοδηγός κάθονται σε carbon καθίσματα, στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια οθόνη αφής 9 ιντσών και μπροστά από το υπέροχο τιμόνι τύπου Formula 1 ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων.

Οι επιφάνειες της καμπίνας καλύπτονται από ανώτερης ποιότητας δέρμα και γυμνό carbon. Υπάρχουν ελάχιστοι διακόπτες και οι περισσότερες λειτουργίες ελέγχονται από το τιμόνι. Βέβαια, για να μπορέσει να το χειριστεί κάποιος απαιτείται εκπαίδευση από τους δοκιμαστές της Hennessey.

Ανεπανάληπτο

Για την κίνηση φροντίζει ο V8 6,6 λίτρων twin-turbo κινητήρας από ατσάλι, αλουμίνιο, τιτάνιο τύπου 3D και φύλλα χρυσού. Το αριστουργηματικό μοτέρ αποδίδει την απίστευτη ισχύ των 1.843 ίππων στις 8.000 σ.α.λ. και τη ροπή των 1.617 Nm ροπής στις 5.000 σ.α.λ. Η αναλογία κιλών ανά ίππο είναι στο 0,74 καθώς το όχημα έχει βάρος μόλις 1.360κ. Πρόκειται για το ισχυρότερο μηχανικό σύνολο εσωτερικής καύσης, ένα θαύμα της μηχανικής τοποθετημένο πίσω από την πλάτη των καθισμάτων.

Συνδυάζεται με ημιαυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων, με τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση να επιτυγχάνονται σε 2,6 δευτερόλεπτα. Τα 0-200 έρχονται σε 4,7΄΄, τα 0-300 σε 8,4΄΄και το 400άρι σε 15,4 δευτερόλεπτα. Οδηγός και συνοδηγός βρίσκονται κολλημένοι στις πλάτες των καθισμάτων, έχοντας την αίσθηση ότι κάτι αόρατο τους σπρώχνει βιαίως προς τα πίσω.

Οι πιέσεις που ασκούνται είναι τρομερές. Σύμφωνα με τη Hennessey το αυτοκίνητο δεν είναι απλά πολύ γρήγορο αλλά και σταθερό. Παραμένει βιδωμένο στην άσφαλτο παρότι η ισχύ μεταφέρεται στον πίσω άξονα χάρη στα προηγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα και το στήσιμό του. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του πέντε προγράμματα οδήγησης (Sport, Track, Drag, Wet, F5), προσαρμόζοντας τιμόνι, απόκριση, δύναμη κινητήρα και ανάρτηση ανάλογα το τερέν.

Η κατασκευή του Venom F5 θα περιοριστεί στις 24 μονάδες. Η τιμή του ορίστηκε στο 1,73 εκατ. δολάρια και όπως υποστήριξε ο ιδιοκτήτης της μάρκας, John Hennessey, έχει λάβει προκαταβολή για τα 12 πρώτα αυτοκίνητα.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης