Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Σίγουρα ο τίτλος από μόνος του γεννά εύλογες απορίες. Απορίες που έρχεται να μας λύσει μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε η Kia όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν οι μουσικές μας προτιμήσεις την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπεύθυνοι της Kia στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με εταιρεία που ειδικεύεται γύρω από τη συναισθηματική και ψυχολογική επίδραση της μουσικής στο ανθρώπινο μυαλό, διεξήγαγαν μια πρωτοποριακή έρευνα, η οποία αποκαλύπτει την άμεση συσχέτιση του τρόπου οδήγησης με το είδος της μουσικής που ακούγεται στο αυτοκίνητο.

Ο τρόπος οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να μεταβάλει σε τεράστιο βαθμό την αυτονομία του και η μουσική φαίνεται πως επιδρά καταλυτικά στον οδηγό.

Για το πείραμα η Kia χρησιμοποίησε την κορυφαία έκδοση του EV6 εξοπλισμένη με ένα premium ηχοσύστημα 14 ηχείων της Meridian Audio. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μηδενική προηγούμενη εμπειρία με ηλεκτρικά οχήματα και τους ζητήθηκε να μπουν πίσω από το τιμόνι και να ολοκληρώσουν μια προκαθορισμένη διαδρομή 25 χλμ. Κατά τη διάρκεια αυτή έπαιζε στα ηχεία μια λίστα αναπαραγωγής με διαφορετικά είδη μουσικής και δημοφιλή τραγούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μελέτη, η Kia διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να έχει «δραματική επιρροή» στην πραγματική αυτονομία οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος. Διαπιστώθηκε ότι η κλασική μουσική προσφέρει την καλύτερη αυτονομία οδήγησης EV, με τους συμμετέχοντες να οδηγούν έως και τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικά ακούγοντας Μπετόβεν σε σύγκριση με άλλα μουσικά είδη. Από την άλλη πλευρά, τα ποπ τραγούδια με υψηλότερο ρυθμό είχαν ως αποτέλεσμα ένα πιο ζωηρό στυλ οδήγησης, μειώνοντας στο μισό την αυτονομία.

«Αυτό που βρήκαμε από δοκιμές μόνο δύο ημερών ήταν ότι η μουσική μπορεί πραγματικά να έχει δραματική επίδραση στην πραγματική αυτονομία οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος» δήλωσε ο Ντάνκαν Γουίλιαμς, λέκτορας της Σχολής Επιστημών, Μηχανικής και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ, συνοψίζοντας: «Εν ολίγοις, αν θέλετε να προχωρήσετε παραπέρα, ακούστε μουσική όπως ο Μπετόβεν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης