Ζητούν μείωση στους φόρους καυσίμων καθώς έχουν πιάσει... ταβάνι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, 20:16
Ζητούν μείωση στους φόρους καυσίμων καθώς έχουν πιάσει... ταβάνι

Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

       


Τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ζητάει με επιστολή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Τα 2/3 της τιμής στην αμόλυβδη βενζίνη είναι φόροι...Ελλάδος προς την Υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες η διατήρηση των υψηλών ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ στα καύσιμα, δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια της κοινωνίας για ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, χώρα με τα χαμηλότερα εισοδήματα και από τους υψηλότερους φόρους και εισφορές σε επίπεδο ΕΕ, έχει δυσανάλογα υψηλές τιμές στη λιανική των καυσίμων, κατατάσσοντας την χώρα στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Η επιστολή
 

«Η διατήρηση των υψηλών Εδικών φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ στα καύσιμα, από την έναρξη της κρίσης, εξακολουθούν να πιέζουν αρνητικά την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη και τους πολίτες.
Οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι μεταφορές και κλάδοι ολόκληροι των υπηρεσιών, της παραγωγής και του
Το 2018 η αγορά ήταν ελαφρώς πτωτική στις βενζίνες...εμπορίου πλήττονται. Τα φτωχά νοικοκυριά κρυώνουν και το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Η διαρροή κατανάλωσης και συναλλάγματος από τις παραμεθόριες περιοχές προς γειτονικές χώρες, εξακολουθεί να πλήττει, λόγω της διαφοράς τιμών, τα πρατήρια καυσίμων, αλλά και τις τοπικές αγορές, λόγω των διευρυμένων αγορών καταναλωτικών αγαθών, πέραν των καυσίμων. Οι υψηλοί φόροι αποτελούν πρόκληση μεγάλου ρίσκου για την φοροδιαφυγή και την λαθρεμπορία που εξακολουθούν να πλήττουν τους νόμιμους βενζινοπώλες.  

Η χώρα μας, παρότι έχει από τα χαμηλότερα εισοδήματα και από τους υψηλότερους φόρους και εισφορές στην ΕΕ, εξακολουθεί να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις των τιμών λιανικής των καυσίμων. Παρόμοιες αντιφάσεις και αδικίες για καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι πλέον ανεπίτρεπτες και αποβαίνουν τελικά σε βάρος ολόκληρης τη κοινωνίας και της οικονομίας.

Όπως μπορείτε να δείτε στον σχετικό πίνακα η Ελλάδα είναι η 4η χώρα της Ευρώπης με την μεγαλύτερη φορολογία στα καύσιμα...

Αδιάψευστος μάρτυρας των παράλογα υψηλών φόρων στα καύσιμα είναι οι πίνακες που παραθέτουμε.
Θεωρούμε πως είναι καιρός να αναθεωρηθούν όλοι οι δείκτες των ΕΦΚ στα καύσιμα.

Η Ελλάδα έχει σήμερα από τις ακριβότερες τιμές στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και στην ΕΕ των 28. Ειδικότερα στην ΕΕ κατέχει την 4η θέση ως προς την ακριβότερη τιμή στην Αμόλυβδη βενζίνη – 96 (12,5% πάνω από η μ.τ. της Ε.Ε), την 9η στο πετρέλαιο κίνησης και την 8η στο πετρέλαιο θέρμανσης!»

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, 20:16