Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυξημένη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι γεγονός και επιβεβαιώνεται καθημερινά από διάφορες έρευνες Εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ο Βόλος έχει πρόβλημα με τους ρύπους…που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η βιομηχανική δραστηριότητα και το αυτοκίνητο παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό και ιδίως στην Ελλάδα όπου ο μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων ΙΧ επιβατικών οχημάτων είναι σχεδόν στα 16 έτη.

Είναι λογικό πως οι δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπων. Ωστόσο μία έρευνα που πραγματοποίησε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Green Your Air”,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιβεβαίωσε την κρισιμότητα της κατάστασης, παρουσιάζοντας τις αυξημένες υπερβάσεις που σημειώνονται στα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου PM2.5, μέσω 12 σταθμών μέτρησης σε διάφορα σημεία της πόλης του Βόλου.

Η πόλη του Βόλου έχει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ επικίνδυνος ρύπος

Να σημειώσουμε πως η επιστημονική κοινότητα έχει ορίσει τους ρύπους PM2.5, ως πολύ επικίνδυνους, μιας και οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι άμεσες, αφού λόγω της μικρής διαμέτρου, τα μικρό-Από τις 365 ημέρες του έτους, τις 178 υπήρξε υπέρβαση του ορίου…σωματίδια έχουν την ικανότητα να εισχωρούν κατευθείαν στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα και τις μετρήσεις που διεξήχθησαν από τον Μάρτιο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 σημειώθηκαν 178 μέρες υπερβάσεων. Οι υπερβάσεις καλύπτουν συνεπώς τη μισή διάρκεια του χρόνου και δυστυχώς είναι αρκετά υψηλές, με το μέσο όρο να είναι στα 30,03 μg/m3, όταν ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει θέσει το όριο στα 10,00 μg/m3. Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του  COVID επαλήθευσε πως όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα και μετακινήσεις περιορίζονται σημαντικά, άμεσα και δραστικά επίσης μειώνονται οι αέριοι ρύποι, τονίζοντας γι’ άλλη μια φορά πόσο πολύ επηρεάζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα.

Δείτε πόσο μικρά είναι τα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου PM2.5

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα παιδιά…

Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της ρύπανσης είναι τα παιδιά, καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης συσχετίζουν της Τα περιστατικά στην παιδιατρική κλινική Βόλου αυξηθηκαν σημαντικά…ημερήσιες υπερβάσεις των ρύπων PM2.5 με την αύξηση περιστατικών στην παιδιατρική κλινική του Βόλου κατά +32,43%. Εκτός της αύξησης των περιστατικών της παιδιατρικής, σημαντική αύξηση εμφανίστηκε και στην παθολογική κλινική κατά +25,83%.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως τα στοιχεία της έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης