Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες αφορά στην χρήση πλαστικών. Πολλές εταιρείες αναζητούν λύση σε τρόπους ανακύκλωσης, μεταξύ αυτών και η Ford η οποία ανακάλυψε έναν επαναστατικό τρόπο επαναχρησιμοποίησης εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών.

Τα πατάκια σε κάθε Ford EcoSport κατασκευάζονται από 470 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης...

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατομμύρια μπουκάλια

Συγκεκριμένα οι μοκέτες κάθε EcoSport που φεύγει από τη γραμμή παραγωγής κατασκευάζονται από 470 Η Ford χαρίζει ένα νέο κύκλο… ζωής σε εκατ. πλαστικά μπουκάλια ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης.

Στην πράξη, από το 2012 που η Ford λανσάρισε για πρώτη φορά το EcoSport σε όλο τον κόσμο, έχει χαρίσει ένα νέο κύκλο ζωής σε περισσότερα από 650 εκατομμύρια μπουκάλια των 500-ml, που ζυγίζουν κατά προσέγγιση 8.262 μετρικούς τόνους και τα οποία, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, αντιστοιχούν χιλιομετρικά στο διπλάσια της περιμέτρου της Γης.  

Το βάρος του πλαστικού μπουκαλιού είναι λίγο κάτω από τα 13 γραμμάρια και όπως είναι γνωστό δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον...

 

Πώς γίνεται το πλαστικό… μοκέτα

Η μετατροπή του πλαστικού σε μοκέτα αυτοκινήτου περιλαμβάνει πρώτα το θρυμματισμό σε μικροσκοπικά Πάνω από 1,2 δις μπουκάλια ανακυκλώνει η Ford το χρόνο…κομμάτια τόσο των μπουκαλιών, όσο και των καπακιών τους.

Στη συνέχεια, το κομμάτια αυτά θερμαίνονται στους 260°C και λιώνουν πριν διαμορφωθούν σε ίνες με πλάτος εφάμιλλο μιας ανθρώπινης τρίχας.  Οι ίνες αυτές περνούν από μία διαδικασία περιδίνησης από την οποία προκύπτει το νήμα που χρησιμοποιείται ως συστατικό των μοκετών.

Από τότε που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ανακυκλωμένο πλαστικό και συγκεκριμένα στο Mondeo πριν από 20 και πλέον χρόνια, η Ford ανακυκλώνει παγκοσμίως 1,2 δις μπουκάλια το χρόνο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης