Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής σε επτά πρατήρια της ΕΚΟ που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ήδη τοποθετηθεί και παράγουν… ρεύμα. Τα συγκεκριμένα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτει μέχρι και το 1/3 της ετήσιας κατανάλωσης του κάθε πρατηρίου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, διαφέρουν σημαντικά από την προηγούμενη «γενιά» φωτοβολταϊκών συστημάτων που τροφοδοτούσαν το δίκτυο μέσω αποκλειστικής σύνδεσης (μέσω της ΔΕΗ) και αποζημιώνονταν με επιδοτούμενο τιμολόγιο. Τα συγκεκριμένα παράγουν ρεύμα για την κάλυψη ιδίων αναγκών από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής που βρίσκονται στο συγκεκριμένο πρατήριο καλύπτουν το 1/3 των αναγκών του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμψηφισμός…
Στην πράξη, το συγκεκριμένο σύστημα συνδέεται με την υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση και Δεν πληρώνεσαι από τη ΔΕΗ αλλά χρησιμοποιείς το δικό σου ρεύμα! μέσω αυτής στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας καταναλώνεται στην εγκατάσταση, ενώ η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας παρέχεται στο δίκτυο, η οποία μετά «συμψηφίζεται» με άλλες καταναλώσεις της εγκατάστασης, (π.χ. βραδινές ώρες).

Η συνολική ισχύς της επένδυσης ανέρχεται σε 75,25kW και ισοδυναμεί με την πλήρη ηλεκτροδότηση είκοσι τριών ελληνικών νοικοκυριών για έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ οι εκπομπές CO2 αναμένεται να περιοριστούν τουλάχιστον κατά 80 τόνους ετησίως. Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου ανήλθε σε 91.600€ (1,21€/Wp) και η ετήσια εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 14.000€.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής σε πρατήριο της ΕΚΟ στο Κορωπί...

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης