Όταν αγοράζουμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από τα πρώτα πράγματα που ρωτάμε και μας ενδιαφέρει να μάθουμε είναι αν έχει τρακάρει… Η έννοια τρακάρισμα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Από τα απλά χτυπήματα σε προφυλακτήρες, πόρτες, κ.λ.π. μέχρι τα πιο δυνατά που όταν αναφερόμαστε σε αυτά λέμε ότι το αυτοκίνητο έχει «πάρει σασί».

Έλεγχο μόνοι μας
Η πρώτη περίπτωση δεν πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα σε αντίθεση με την δεύτερη που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Όπως και να ‘χει ένας έλεγχος είναι σημαντικός πριν από την αγορά. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το δει κάποιος γνωστός μας που έχει φανοποιείο. Αν τώρα δεν έχουμε τον… γνωστό, θα πρέπει ή να εμπιστευτούμε τον πωλητή ή να κάνουμε τον έλεγχο μόνοι μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο ο πολύ γνωστός οδηγός αγώνων Δημήτρης
Κύρκος junior που διατηρεί επιχείρηση με φανοποιείο – βαφείο, μας δίνει τις συμβουλές του.
Όπως θα δείτε παρακάτω οι απλές αυτές συμβουλές θα φανούν πολύ χρήσιμες και θα κάνουν «ειδικό» ακόμα και αυτόν που δεν γνωρίζει πολλά, πολλά για το αυτοκίνητο.

 

Οι αρμοί του αυτοκινήτου θα πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις και από τις δύο πλευρές. Σε αντίθετη περίπτωση κάτι.. συμβαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τραβάτε τα λάστιχα που βρίσκονται σε πόρτες, πορτ μπαγκάζ κ.ά. και ελέγχετε τα «δεσίματα». Αν τα δείτε ότι δεν έχουν εργοστασιακή μορφή τότε θα πρέπει να προβληματιστείτε…

Προφυλακτήρες και πλαστικά θα πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους. Αν όχι, τότε καλό θα είναι να κοιτάξετε και εκ των έσω για τυχόν ζημιές που δεν φαίνονται με μία πρώτη ματιά…

Οι κόλλες σε διάφορα σημεία μπορεί να δείξουν αν το αυτοκίνητο έχει τρακάρει. Θα πρέπει να έχουν τόσο το εργοστασιακό χρώμα αλά και να μην δείχνουν αλλοιωμένες.

Αυτό εδώ είναι το «δέσιμο της καλίμπρας». Βρίσκεται κάτω από το αυτοκίνητο (στο ύψος οδηγού – συνοδηγού) και δεν είναι τόσο ορατό. Αν σκύψετε, θα διαπιστώσετε αν έχει χρησιμοποιηθεί ή όχι άρα και εάν έχει περάσει το όχημα καλίμπρα που σημαάινει ότι έχει τρακάρει…άσχημα! 

 
Ο Δημήτρης Κύρκος Junior γνωστός από τους αγώνες αυτοκινήτου δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην φανοποιεία. To αυτοκίνητο στις φωτογραφίες είναι το Suzuki S Cross 4×4…


Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης