Πώς γεννήθηκε το Nissan GT-R…

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020, 08:30
Πώς γεννήθηκε το Nissan GT-R…

Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

     


Το πρώτο μοντέλο της Nissan που έφερε την κωδική ονομασία GT-R κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του  1969. Η ιστορία του GT-R ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1969Ήταν ένα αυτοκίνητο σπορ επιδόσεων  και γνώρισε τέτοια επιτυχία σε σημείο που όλοι έλεγαν “ο  μοναδικός αντίπαλος του Skyline είναι το Skyline.”

Η ιαπωνική φίρμα συνδύασε τις κορυφαίες τεχνολογίες της και δημιούργησε το Skyline 2000GT-R”, ένα αυτοκίνητο που κατάφερε στους ιαπωνικούς αγώνες να σημειώσει ρεκόρ 52 νικών. Το όχημα διέθετε τεχνολογία από τους αγώνες, όπως ο κινητήρας DOHC τεσσάρων βαλβίδων και η ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό, σφυρηλατώντας ένα σημαντικό μέρος της κυριαρχίας του στους αγώνες.

Το 1969 έκανε την εμφάνισή της η κωδική ονομασία GT-R…

Η πρώτη νίκη...

Η πρώτη νίκη του μοντέλου ήρθε στις 3 Μαΐου 1969, στον αγώνα TS-b του JAF Grand Prix στο Fuji Speedway, με την τετράθυρη έκδοση. Από το Grand Prix της Ιαπωνίας το 1969,  τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όπου το GT-R κατέκτησε την 7η  νίκη του, υιοθετήθηκε ένα σύστημα ψεκασμού καυσίμου.

Ανεβάζοντας τη μέγιστη απόδοση στα 230 άλογα, το σύστημα αυτό έδωσε στο Skyline ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στις αγωνιστικές πίστες.

Πίνακας οργάνων από σύγχρονο GT-R...

Ανίκητο...

Δύο χρόνια αργότερα, στον αγώνα του All Japan Suzuka Automobile (Μάρτιος του 1971),  το hardtop GT-R To GT-R όπου έτρεχε... κέρδιζε προστέθηκε στην γκάμα του μοντέλου. Η ιστορική 50η   νίκη ήρθε στις 20 Μαρτίου του 1972, στον πρώτο γύρο του Fuji GC, του αγώνα ταχύτητας 300χλμ του Fuji. Λόγω των ισχυρών ανέμων και της βροχής, ο αγώνας μειώθηκε από τους 20 γύρους στους 12.

Μέσα σε σύννεφα από σπρέι νερού, το αυτοκίνητο No. 15, ένα GT-R που οδήγησε ο K. Takahashi, πήρε την καρό σημαία και ταυτόχρονα μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας των αγώνων αυτοκινήτου. Το GT-R κυριάρχησε στους κορυφαίους αγώνες τουρισμού στην Ιαπωνία, κερδίζοντας συνολικά 52 από αυτούς σε μόλις τρία χρόνια.

Το τελευταίας γενιάς Nissan GT-R

Και σε παιχνίδια...

Η αναγνωρισιμότητα του μοντέλου διεθνώς είναι τόσο μεγάλη που αρκετά μοντέλα GT-R έχουν εμφανιστεί στην πασίγνωστη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Need For Speed.

Τόσο το GT-R όσο και το Skyline εμφανίζονται στο εξαιρετικά δημοφιλές franchise των ταινιών Fast and Furious. Επιπλέον, δεκάδες διαφορετικές εκδόσεις του GT-R εμφανίζονται στον επαναστατικό προσομοιωτή οδήγησης / παιχνίδι του Gran Turismo, ως εικονικό αυτοκίνητο.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Nissan GT-R πατήστε ΕΔΩ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020, 08:30