Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κατασκευή και παραγωγή ενός ελαστικού το κύριο συστατικό που χρησιμοποιείται είναι το γνωστό σε όλους μας καουτσούκ.

Το 1900, ένα όχημα είχε μόνο 15-20 εξαρτήματα από καουτσούκ συνολικά, ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 600…Πρόκειται για ένα υλικό που ανακάλυψε πριν από αιώνες ο λαός των Μάγιας. Με τη θερμότητα, το γαλακτώδες εκχύλισμα που έβγαζαν από τα δέντρα μετατρεπόταν σε μια στέρεη, παρ΄ όλα αυτά, ελαστική μάζα, από την οποία οι αρχαίοι πρόγονοί μας έφτιαχναν μπάλες, σκάφη και σωλήνες για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Οι Μάγιας έδωσαν στο δέντρο αυτό το όνομα “caa-o-chu” (κα-ο-τσου), που σήμαινε το «δέντρο που κλαίει».
Η ελαστικότητα είναι αυτή που κάνει το καουτσούκ τόσο μοναδικό. Ακόμα κι αν έχει υποβληθεί σε μεγάλη πίεση, πάντα επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα. Επιπλέον αυτό το φυσικό προϊόν έχει την ιδιότητα να συνδυάζεται με πολλά άλλα υλικά και έτσι να δημιουργείται κάτι καινούριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρίζες της πικραλίδας η αλλιώς ρωσικό ραδίκι χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και κατασκευή ελαστικών.

Κατασκευή πρωτότυπων ελαστικών..

Εκτός όμως από το καουτσούκ υπάρχουν και άλλα υλικά που εξελίσσονται για να χρησιμοποιηθούν στην Σε 5-10 χρόνια η Continental θα έχει προχωρήσει σε μαζική παραγωγή τέτοιων ελαστικών…κατασκευή ελαστικών όπως είναι η πικραλίδα ή αλλιώς «ρωσικό ραδίκι». Η Continental αναπτύσσει το φυτό αυτό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Εφαρμοσμένης Οικολογίας ΙΜΕ, Fraunhofer, αλλά και το Ινστιτούτο Julius Kühn Institute και τους καλλιεργητές φυτών, ESKUSA.

Έρευνας έχουν δείξει πως η ποιότητα του καουτσούκ από τη ρίζα πικραλίδας είναι ίδια με αυτή που παράγεται από το καουτσουκόδεντρο. Η γερμανική εταιρεία ήδη έχει προχωρήσει στην κατασκευή πρωτότυπων ελαστικών, αλλά και βάσεων για κινητήρες από ρίζες πικραλίδας και τα προϊόντα αυτά αναμένεται να βγουν σε παραγωγή τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Το λογότυπο της Continental που ενημερώνει για το υλικό που χρησιμοποιεί στο συγκεκριμένο ελαστικό...

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης