Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέτρα εναντίον της κυκλοφορίας των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων λαμβάνουν αρκετά
Η κίνηση αυτή έχει στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα της Γαλλίαςκράτη-μέλη με στόχο τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Έτσι, μετά τα διόδια που επιβάλλονται στα ρυπογόνα αυτοκίνητα στο Λονδίνο, οι Αρχές του Παρισιού απαγόρευσαν την κυκλοφορία οχημάτων με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν από το 1997 με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και της αιθαλομίχλης στη γαλλική πρωτεύουσα. Κύρια αιτία είναι το γεγονός πως ενώ τα παλαιά οχήματα αποτελούν μόλις το 10% του στόλου οχημάτων που κυκλοφορούν στο Παρίσι ευθύνονται για το 50% της ρύπανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταπολέμηση του νέφους…

Ο δήμος για να καταπολεμήσει το πρόβλημα νέφους που έχει προκύψει στη γαλλική πρωτεύουσα έχει καθιερώσει ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα έχει λάβει δραστικά μέτρα για τη μείωση του αριθμού των παλαιών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν από το 1997, καθώς και όλων των μοτοσικλετών που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν από το 2000.

Η απαγόρευση ισχύει και για τους κατόχους συλλεκτικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι οδηγοί αυτών θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα παλαιότερα οχήματα στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο.

Στην άποψη ότι η απαγόρευση πιθανότατα θα επηρεάσει κατοίκους χαμηλού εισοδήματος αντιπαραβάλλεται το γεγονός ότι η πόλη έχει αφιερώσει πόρους για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος ενοικίασης ποδηλάτων και μιας αντίστοιχης νέας υπηρεσίας με ηλεκτρικά σκούτερ.

Τα πρόστιμα…
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα από 35 έως 45 ευρώ. Σε πρώτη φάση θα επιβάλλεται
Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο από 35 έως 45 ευρώπρόστιμο 35 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016 στην περίπτωση που ένα αυτοκίνητο κινείται παρά την απαγόρευση.

Σε δεύτερη φάση, από την 1η Ιανουαρίου 2017, κάθε αυτοκίνητο θα εφοδιαστεί με ένα σήμα που θα δείχνει το επίπεδο της ρύπανσης που προκαλεί και θα βρίσκεται τοποθετημένο στο παρμπρίζ κάθε αυτοκινήτου που εισέρχεται στο Παρίσι. Όποιος οδηγός δεν εφοδιαστεί με το σχετικό πιστοποιητικό θα καταβάλλει πρόστιμο 45 ευρώ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης