Vespa Elettrica 70km/h: Το ιταλικό ηλεκτροσόκ δυναμώνει

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαΐου 2020, 10:50
Vespa Elettrica 70km/h: Το ιταλικό ηλεκτροσόκ δυναμώνει

Η ερώτηση «ξέρεις από Vespa;» αποκτά άλλη διάσταση με τη νέα έκδοση της ηλεκτρικής Vespa, η οποία έρχεται αθόρυβα, με πλήρη συνδεσιμότητα, δυνατότητα προσωποποίησης και μεγαλύτερη τελική.

Σας είχαμε μεταφέρει τις εντυπώσεις μας από την οδήγηση της Vespa Elettrica, τώρα όμως ήρθε η ώρα για την Elettrica να ανέβει επίπεδο. Με χαρακτηριστική ευκολία στον χειρισμό, αποτελεί την πιο εκλεπτυσμένη έκφραση της έρευνας του Piaggio Group στον τομέα της ηλεκτρικής μετακίνησης - ως ανταπόκριση στη διαρκώς αυξανόμενη περιβαλλοντολογική ευαισθησία - με στόχο την παροχή τεχνολογικών λύσεων για ένα όλο και πιο αυτάρκες και βιώσιμο αστικό περιβάλλον. Η εξέλιξη της όμως συνεχίζεται, έτσι, παράλληλα με την αρχική έκδοση που δημιουργήθηκε για καθαρά αστική χρήση και ταξινομείται ως μοτοποδήλατο με μέγιστη ταχύτητα τα 45km/h, είναι πλέον διαθέσιμη και η Vespa Elettrica των 70 km/h.

Η μεγαλύτερη τελική προκύπτει από τη γενική βελτιστοποίηση όλων των εξαρτημάτων: ηλεκτροκινητήρας, σύστημα διαχείρισης οχήματος και  συστοιχία των μπαταριών. Το αποτέλεσμα είναι η υψηλότερη τελική ταχύτητα χωρίς καμία επίπτωση στην χαρακτηριστική επιτάχυνση της Vespa Elettrica και με σχεδόν την ίδια αυτονομία. Σε λειτουργία ECO mode, με περιορισμένη ταχύτητα 45 km/h, η Vespa Elettrica 70 km/h προσφέρει αυτονομία που φτάνει έως και 100 χλμ., ενώ σε λειτουργία Power η αυτονομία φτάνει τα 70 χλμ.
Η μπαταρία διατηρεί τις διαστάσεις και το βάρος της αρχικής έκδοσης, αλλά έχει υποστεί αλλαγές στα εσωτερικά εξαρτήματα με στόχο την επίτευξη υψηλότερης συνεχούς ισχύος, στο οποίο συμβάλλουν και οι παρεμβάσεις στο λογισμικό ελέγχου του ηλεκτροκινητήρα.

Αυτές οι εξελίξεις κατέστησαν δυνατή την επιμήκυνση της σχέσης της τελικής μετάδοση, παρέχοντας μία σειρά πλεονεκτημάτων: υψηλότερη ταχύτητα, διατηρώντας τις ίδιες επιδόσεις στην επιτάχυνση και την επιτάχυνση από στάση, και επίσης πιο αθόρυβη λειτουργία, δεδομένου ότι με την ίδια ταχύτητα οι στροφές κινητήρα είναι χαμηλότερες. Η Vespa Elettrica 70 km/h ξεχωρίζει από συγκεκριμένες στυλιστικές λεπτομέρειες: το ελατήριο του εμπρόσθιου αμορτισέρ είναι βαμμένο σε κόκκινο χρώμα, όπως και οι ρίγες στο κάλυμμα του ηλεκτροκινητήρα και το λογότυπο ‘Elettrica’. Η καρδιά της Vespa Elettrica κτυπά στους ρυθμούς ενός ηλεκτροκινητήρα με δυνατότητα παραγωγής συνεχούς ισχύος 3,6 kW και μέγιστης ισχύος 4 kW. Αυτές οι τιμές συνδυάζονται με ροπή που ξεπερνά τα 200 Nm και προσφέρουν ανώτερες επιδόσεις από ένα παραδοσιακό σκούτερ 50 κ.εκ.

Ειδικά η επιτάχυνση και η δύναμη στις ανηφόρες επωφελούνται από την τυπική ζωηρή απόδοση των ηλεκτροκινητήρων. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την ευέλικτη και διασκεδαστική, αθόρυβη οδήγηση σε αστικό περιβάλλον. Πράγματι, η Vespa Elettrica είναι εντελώς αθόρυβη και συμβάλλει στη δημιουργία πιο φιλικών και βιώσιμων πόλεων, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του θορύβου και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Στο φλέγον θέμα της αυτονομίας, έρχεται τεχνολογία που θυμίζει.. Formula 1,  χάρη στη σύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου και το αποδοτικό Σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας - KERS (Kinetic Energy Recovery System), το οποίο φορτίζει τη μπαταρία  κατά τις επιβραδύνσεις. Η διαδικασία φόρτισης είναι εξαιρετικά απλή: η μπαταρία ιόντων λιθίου λειτουργεί όπως η μπαταρία των σύγχρονων smartphones και δεν απαιτεί ειδικές προφυλάξεις.

Για να τη φορτίσετε, απλά βγάζετε το καλώδιο κάτω από τη σέλας, που παραδοσιακά υπήρχε η τάπα του ρεζερβουάρ, και το συνδέετε σε μια τυπική οικιακή πρίζα ή σε έναν δημόσιο σταθμό φόρτισης. Ο συνήθης χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη φόρτιση είναι 4 ώρες (με τάση 220 V). Ως μια ακόμη επιβεβαίωση του πόσο εύκολη στον χειρισμό και φιλική προς τον αναβάτη είναι η Vespa Elettrica, ο ηλεκτροκινητήρας και η μπαταρία δεν χρειάζονται καμία συντήρηση. Η μπαταρία παρέχει τέλεια αποδοτικότητα για περισσότερους από 1.000 κύκλους φόρτισης. Αυτό μεταφράζεται σε ένα εύρος μεταξύ 50.000 και 70.000 χλμ,, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 10 χρόνια λειτουργίας του οχήματος σε περιβάλλον πόλης. Ακόμη και μετά από τους χίλιους κύκλους φόρτισης, η μπαταρία διατηρεί το 80% της απόδοσής της και παραμένει απόλυτα λειτουργική. Η μικρών διαστάσεων μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από τον αποθηκευτικό χώρο, κάτω από τη σέλα της Vespa Elettrica, όπου μπορεί να αποθηκευτεί ένα κράνος jet.

Τέλος, κερασάκι της τεχνολογίας της Elettrica είναι το ψηφιακό πολυόργανο. Οι πληροφορίες φτάνουν στον αναβάτη μέσω της VESPA MIA, το σύστημα πολυμέσων που συνδέει το smartphone με το όχημα, μπορούν να ελεγχθούν μέσω μιας μονάδας διασύνδεσης αναβάτη-οχήματος που περιλαμβάνει ψηφιακό πίνακα οργάνων με έγχρωμη οθόνη TFT 4.3 ιντσών. Η οθόνη είναι πάντα ευανάγνωστη, χάρη στον ειδικό αισθητήρα μειωμένου φωτισμού, ο οποίος προσαρμόζει το φόντο και το χρώμα των χαρακτήρων ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού (day/night mode) και στη δυνατότητα ρύθμισης σε τέσσερα επίπεδα φωτεινότητας. Οι πολυάριθμες πληροφορίες που εμφανίζονται είναι ταξινομημένες σε ένα εντυπωσιακό και απόλυτα λογικό διάγραμμα με γραφικά. Στο κέντρο της οθόνης εμφανίζονται πάντα οι κύριες πληροφορίες, όπως είναι η ταχύτητα, ο επιλεγμένος τύπος οδήγησης (riding mode), η υπολειπόμενη απόσταση σε χιλιόμετρα και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας (%).

Η αξιολόγηση κατανάλωσης ενέργειας κατά την οδήγηση και το επίπεδο της ενέργειας που παρέχεται ή ανακτάται από την μπαταρία κίνησης, εμφανίζονται στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά του ταμπλό. Επιπλέον η χρήση της ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής (Vespa App) για smartphone και η σύνδεση με το όχημα μέσω Bluetooth, επιτρέπουν στον αναβάτη να επωφελείται πλήρως από τα πλεονεκτήματα που παρέχει η οθόνη TFT. Περιλαμβάνονται οι ειδοποιήσεις εισερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων, που εμφανίζονται στο κέντρο της οθόνης.

Η Vespa Elettrica είναι διαθέσιμη στα σημεία πώλησης Vespa με ενδεικτικές τιμές λιανικής:
Vespa Elettrica 45 km/h     -    € 6.390 
Vespa Elettrica 70km/h    -    € 6.590

Και στις δύο εκδόσεις προσφέρεται δωρεάν η διετής επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Μαΐου 2020, 10:50