Φωτογραφία motorcycle.com

Μία απόφαση σταθμό πήρε πρόσφατα το εφετείο Πατρών και ουσιαστικά καθιστά συνυπαίτιο τροχαίου ατυχήματος όποιον -χωρίς να φταίει- τραυματίστηκε στο συμβάν αλλά δεν φορούσε κράνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόφαση δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σταθμό, καθώς με απλά λόγια σημαίνει ότι αν ο δικυκλιστής οδηγεί χωρίς κράνος, ακόμα και αν πρακτικά δεν φταίει για το τροχαίο, εντούτοις, χάνει μέρος των δικαιωμάτων του. Το δικαστήριο της Πάτρας έκρινε ότι ο δικυκλιστής παραβίασε κανόνα ασφαλείας και γι’ αυτό είναι συνυπαίτιος για τον τραυματισμό του αφού δεν φορούσε κράνος. Η απόφαση, σύμφωνα με την εφημερίδα, προέβλεπε ότι οδηγός μοτοσυκλέτας έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος από αυτοκίνητο και τραυματίστηκε, όμως δικαιούται μειωμένη αποζημίωση κατά 50% για τα ιατρικά έξοδα που κατέβαλε προς αποκατάσταση της υγείας του. Το σκεπτικό των δικαστών ήταν ότι το γεγονός πως δεν φορούσε κράνος τον καθιστά συνυπαίτιο στο τροχαίο, ακόμη και αν ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για το συμβάν.

Σύμφωνα με το Μονομελές Εφετείο Πατρών, η μη τήρηση των κανόνων ασφάλειας στην οδήγηση έχει συνέπειες και για τον οδηγό που έπεσε θύμα τροχαίου. Το δικαστήριο όρισε το κόστος της θεραπείας του συγκεκριμένου οδηγού στις 2.500€, έκρινε όμως ότι το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται ο οδηγός για τη δαπάνη αυτή πρέπει να μειωθεί κατά ποσοστό 50% (λόγω του ότι δεν φορούσε κράνος).

Πηγή: Mydirect.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης