Του Νίκου Τσαμάνδουρα

1ος Αγώνας, 18 Μαρτίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα στο MotoGP, όχι μόνο όσον αφορά σε εκείνους που ανέβηκαν στο βάθρο αλλά κυρίως στον παράγοντα θέαμα, με την τράπουλα που είπαμε χτες να δείχνει πως το φετινό παιχνίδι θα είναι εξίσου σκληρό με το περσινό.

Η εκκίνηση ήταν δραματική ως προς τις κερδισμένες και τις χαμένες θέσεις, ωστόσο ανταμοίφθηκαν η υπομονή και η οδηγική ωριμότητα. Απόδειξη ο Andrea Dovizioso, ο οποίος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου αν και έχασε θέσεις στην αρχή. Για την ακρίβεια του πήρε ακριβώς μισό αγώνα(!) μέχρι να εγείρει αξιώσεις νίκης, όταν στον 11ο γύρο έφτασε στη 2η θέση. Πολλά τα χτυποκάρδια 5 γύρους πριν το τέλος, όταν ο Marquez βούτηξε με χειρουργικό τρόπο στα φρένα της ευθείας τερματισμού/εκκίνησης για να πάρει τη 2η θέση. Μια 2η θέση για γερά νεύρα καθώς ο Ισπανός παρά τις έμμεσες υποδείξεις της ομάδας του για να «κόψει», τα έδωσε όλα κόντρα στο Dovizioso, κυριολεκτικά μέχρι τον τελευταίο γύρο, προσπαθώντας να κλέψει τη δόξα του Ιταλού και της –πολύ ισχυρής από ότι φάνηκε- Ducati του,  θυμίζοντάς μας τις πανέμορφες μάχες που έδωσαν το 2017. Διακριτικά μεν, εντυπωσιακά δε, στην 3η θέση ο Valentino Rossi, που ξεκίνησε πολύ δυνατά και στη συνέχεια μεθοδικά κέρδισε πολλές μάχες και κράτησε μια θέση στο βάθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο poleman Johann Zarco, αν και θύμισε Marquez στα νιάτα του για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, όντας απρόσιτος στην πρώτη θέση για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, τελικά  η φθορά στα Michelin τον περιόρισε στην 8η θέση. Θέμα εμπειρίας; Θέμα ελαστικών; Το σίγουρο είναι πως ο γάλλος ήταν και πάλι εντυπωσιακός.

Εκείνος που ξεκίνησε την εκτός βάθρου κατάταξη είναι ο Cal Crutchlow, που αν μη τι άλλο δείχνει σταθερότητα που δεν είχε στο παρελθόν. Πίσω από το βρετανό, ο Danilo Petrucci έκανε ένα καλό αγώνα, αλλά με σαφή καμπύλη στην απόδοσή του. Αν είναι να ευνοεί το θέαμα όμως, όπως και έγινε, χαλάλι! Στην 6η θέση ο Maverick Viniales, που προσπάθησε αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φάνηκαν σε βαθμό ..κακουργήματος, ειδικά στην αρχή του αγώνα. Έδειξε πάντως ότι παραμένει ανταγωνιστικός, έστω και με μια μοτοσυκλέτα που ακόμα “ψάχνεται”.

Κάποιος που έκανε πολύ καλή εκκίνηση, αλλά δίχως ανάλογη τελική έκβαση, ήταν και ο Dani Pedrosa, που τελικά πήρε την 7η θέση παρόλο που φλέρταρε με το βάθρο -φτάνοντας έως και την 4η – κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πίσω του, ο Andrea Iannone δεν έδειξε πλήρως τις δυνατότητες της φετινής Suzuki, κάτι που πήγε να κάνει ο Alex Rins, δυστυχώς ωστόσο μια πτώση στο 10 γύρο έσβησε κάθε ελπίδα για καλό αποτέλεσμα. Στον ίδιο γύρο έπεσε και ο Jorge Lorenzo, που μέχρι τότε έδειχνε πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά από το «κακό» για εκείνον 2017, κάτι που σίγουρα θα έβαλε σε περαιτέρω σκέψεις τους ανθρώπους της Ducati. Η δεκάδα έκλεισε με τον Jack Miller, ενώ τα αποτελέσματα αναλυτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Σήμερα φάνηκε αυτό ακριβώς που προβλέψαμε, ότι δηλαδή η τράπουλα ανακατεύτηκε από τις ελεύθερες δοκιμές μέχρι τον αγώνα, επομένως όσοι αναβάτες έχουν υπομονή θα είναι και εκείνοι που θα παίρνουν αποτελέσματα. Αντιθέτως, όσοι βασίζονται σε επιδόσεις «πυροτεχνήματα» θα είναι μεν στο προσκήνιο, θα απέχουν δε από το βάθρο.

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 8 Απριλίου, όπου η δράση του MotoGP επιστρέφει στην Αργεντινή!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης