Γράφει ο Γιάννης Πετρόχειλος

Δεν προλάβαμε να πάρουμε ανάσα από την καταιγιστική δράση στην Πορτογαλία και το Παγκόσμιο Επιστροφή στην κανονικότητα με τη νίκη του Quartararo στο Portimao.Πρωτάθλημα MotoGP επιστρέφει στη δράση με τον αγώνα της Ισπανίας. Στην πίστα Jerez πραγματοποιείται ο 6ος γύρος του πρωταθλήματος το οποίο μέχρι τώρα μας έχει γεμίσει με απίστευτο θέαμα, αλλά και πολλά απροσδόκητα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Portimao την περασμένη Κυριακή η τάξη αποκαταστάθηκε λίγο και είχαμε μια κάποια μορφή κανονικότητας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άνετη επικράτηση του Fabio Quartararo και της Yamaha σε μια πίστα που παραδοσιακά τα καταφέρνουν πολύ καλά. Ο Γάλλος πρωταθλητής πήρε την πρώτη του νίκη για το 2022 με εμφατικό τρόπο, ωστόσο αυτή η νίκη ήρθε έπειτα από ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν. Δεν είναι τυχαίο ότι στους στεγνούς αγώνες που προηγήθηκαν τη φετινή χρονιά ο Quartararo δεν κατάφερε να τερματίσει πάνω από την 6η θέση, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει στη συνέχεια. Μένει να αποδειχτεί στη Jerez αν η απόδοση στο Portimao ήταν απλά ένα πυροτέχνημα ή αυτή είναι η πραγματική ταχύτητα του πρωταθλητή.

Πολύ φορμαρισμένος ο Alex Rins με την Suzuki.

Δυνατή Suzuki, σταθερή Aprilia

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Πορτογαλία επιβεβαιώθηκαν δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι ο Alex Rins και η Suzuki βρίσκονται σε Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί ο Marc Marquez στη Jerez μετά τον σοβαρό τραυματισμό του το 2020.καλό φεγγάρι. Ο Ισπανός από την 23η θέση στη σχάρα εκκίνησης στο Portimao κατάφερε να τερματίσει 4ος και πλέον φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ισοβαθμώντας με τον Fabio Quartararo. Το δεύτερο στοιχείο που επιβεβαιώθηκε είναι η απόδοση της Aprilia και του Aleix Espargaro. Ο Ισπανός, εκτός από τη νίκη του στην Αργεντινή, βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους ταχύτερους σε όλους του αγώνες δείχνοντας πλέον ότι η RS-GP είναι σοβαρός «παίχτης» στη μάχη για τον τίτλο φέτος.

Όσο για την Ducati, τα πράγματα συνεχίζουν να μη δείχνουν σταθερά, ιδιαίτερα για την εργοστασιακή ομάδα. Οι Jack Miller και Pecco Bagnaia για μια ακόμα φορά έδειξαν ότι έχουν ταχύτητα να παλέψουν για το βάθρο, αλλά όχι για τη νίκη. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι οι δύο αναβάτες βρίσκονται στην 9η και 10η θέση της βαθμολογίας, με την καλύτερη Ducati στη βαθμολογία να είναι η δορυφορική Gresini στην 4η θέση. Μάλιστα οι πρώτες φήμες για τη μεταγραφική περίοδο έχουν ξεκινήσει με τον Miller να έχει συζητήσεις με την LCR Honda και την Ducati να θέλει τον Bastianini στην εργοστασιακή ομάδα αντί του Jorge Martin.

Στην Ισπανία, η Επιτροπή Grand Prix ανακοίνωσε πως το 2023 θα έχουμε μείωση των δοκιμών χειμώνα σε μόλις δύο συναντήσεις (ένα τριήμερο και ένα διήμερο) και μόλις δύο ημέρες δοκιμών κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η Επιτροπή επίσης ανακοίνωσε ότι από το 2024 θα είναι υποχρεωτική η χρήση εναλλακτικών καυσίμων κατά 40%, ενώ από το 2027 η χρήση θα φτάσει στο 100%.

Κακές αναμνήσεις από την Jerez έχει ο Marc Marquez.

Απόλυτο φαβορί ο Quartararo

Η πίστα της Jerez παραδοσιακά ευνοεί τις Yamaha κάτι που σημαίνει ότι ο Fabio Quartararo είναι το φαβορί για τη νίκη στην Ισπανία. Δυνατοί θα είναι οι αναβάτες της Suzuki, Alex Rins και Joan Mir οι οποίοι είναι ανάμεσα στους διεκδικητές της νίκης, ενώ δεν πρέπει να ξεγράψουμε τον Marc Marquez και την Repsol Honda από τη μάχη της νίκης. Στη μάχη του βάθρου θα είναι σίγουρα οι Aleix Espargaro, Pecco Bagnaia και Jorge Martin, με ερωτηματικό να παραμένουν οι Jack Miller και Johann Zarco, ενώ επιστροφή στα καλά αποτελέσματα θα έχει ο Enea Bastianini.

Ο Fabio πήδηξε στην πισίνα μετά τη νίκη στο Portimao.

 

Πρόγραμμα τριημέρου στην Jerez.

Παρασκευή 29 Απριλίου

10:55 Ελεύθερες Δοκιμές 1
15:10 Ελεύθερες Δοκιμές 2

Σάββατο 30 Απριλίου

10:55 Ελεύθερες Δοκιμές 3
14:30 Ελεύθερες Δοκιμές 4
15:10 Κατατακτήριες Q1
15:35 Κατατακτήριες Q2

Κυριακή 1 Μαΐου

12:00 Αγώνας Moto3
13:20 Αγώνας Moto2
15:00 Αγώνας MotoGP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O «Γιατρός» επέστρεψε στο MotoGP… ως επισκέπτης

Τρομακτικό ατύχημα στον αγώνα Moto2 στην Πορτογαλία

MotoGP Πορτογαλίας: Απόλυτη κυριαρχία Quartararo και Yamaha στο Portimao

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης